Херман ван Ромпой. Снимка: Reuters

Херман ван Ромпой, президентът на ЕС, е единственият кандидат за поста през следващите две години и половина.

Европейските лидери, които се събират в Брюксел на 1 и 2 март да подпишат фискалния пакт, да увеличат спасителния фонд за еврозоната, ще трябва да решават и за президента на ЕС. Но за него Ромпой се бори само със себе си.

Бившият белгийски премиер, известен с умението си да води преговори и да реди на три езика средновековна японска поезия хайку, се смята за един от бащите на концепцията за справяне с икономическата и валутната криза в ЕС и на Пакта за еврото.

Той оглавява работната група за намиране на изход от кризата, която предложи затягане на бюджетната дисциплина и обвърза спазването на правилата с финансови санкции и засилен контрол върху националните харчове от страна на Брюксел.

Християндемократът си заслужи огромно уважение с работата си и с умението си да постига считани за невъзможни решения. Той увеличи четирикратно срещите между европейските лидери, а германският канцлер и френският президент предложиха през лятото той да стане президент и на еврозоната - идея, която още не се е осъществила.

Ромпой беше избран в резултат на сложен компромис след отпадането на основния претендент за поста, бившия британски премиер Тони Блеър.

Ромпой е първият президент на Съвета на ЕС - постът му бе създаден с Лисабонския договор. Белгийският политик встъпи в длъжност в края на 2009 г. Първият му мандат изтича в края на май и може да бъде продължен веднъж за 2,5 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase