Снимка: Reuters
fallback

Страните от ЕС се договориха да наложат на Иран постепенно петролно ембарго и да санкционират централната му банка, за да спрат финансирането на ядрената му програма, предаде Франс прес.

На заседание на постоянните представители на ЕС в Брюксел "е постигнато принципно споразумение за петролно ембарго над Иран", съобщи неназован дипломатически източник. Очаква се това споразумение да бъде официално прието по-късно днес на среща на външните министри на ЕС.

Постигнатият компромис предвижда незабавна забрана да се сключват нови договори в петролния сектор между страните от ЕС и Иран. Предвиден е преходен етап до 1 юли за анулиране на съществуващите договори.

Oще по темата

До последния момент по този въпрос се водеха интензивни преговори между европейците заради колебанията на Гърция, която е силно зависима от иранските петролни доставки. Първоначално Атина настояваше за едногодишен преходен период.

Предвидено е други страни производителки на петрол, по-специално от Персийския залив, да заменят Иран при доставките на петрол на нуждаещите се европейски страни.

Иран продава около 20 процента от петрола си на страни от ЕС. Основната част от петролния му износ е предназначен за Азия.

Европейците и САЩ се стремят да убедят азиатските страни като Индия да намалят вноса си на петрол от Иран, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Мюра

преди 12 години

Не, няма никаква опасност. Хайде да не се надценяваме :)

28

Владислав

преди 12 години

Искам да попитам при война с Иран България застрашена ли е по някакъв начин? До колкото знам иранците имат слаби ядрени бомби и са малко на брой , как мислите има ли причина да ни атакуват нас с ракетите Шахаб-3?

27

Ястреб

преди 12 години

Лицемерието на западните държави край няма! Ще подпалят света, само и само да угодят на шепа евреи!

fallback