Марио Монти Снимка: Reuters
fallback

Еврото не е в криза, а италианските банки не са в риск, увери италианският премиер Марио Монти в предаване по обществената телевизия РАИ 3. "Еврото не е в криза - европейската валута държи стабилен обменен курс към долара. Проблемът пред нас е, че няколко страни от Европейския съюз имат криза на държавния дълг. Нашата криза е системна", каза премиерът. "В Италия няма кредитни институции в риск", добави Монти. 

Най-голямата италианска банка - Уникредит, която имаше трудности на борсата през изминалата седмица, трябва да вземе днес решение за увеличаване на капитала, отбелязва АФП. 
 
Италия е готова да работи за въвеждане на данък над финансовите транзакции в Европейския съюз, каза премиерът Монти. "Правителството на предшественика ми Силвио Берлускони се бе обявило против такъв данък на европейско равнище, но аз заявявам, че италианското правителство е отворено по тази тема", каза Монти. Той обаче подчерта, че Италия няма да въведе едностранно такъв данък.
 
"Готови сме да работим по въпроса, но не и ако става дума само за Италия. Във фаза, когато имаме голям интерес да сътрудничим тясно със страни като Франция и Италия, защо не", продължи Марио Монти. "Това обаче няма нищо общо с факта, че съм бил студент на професор Тобин", пошегува се той.
 
Марио Монти, който ще посети Берлин в сряда, ще се опита да убеди канцлерката Ангела Меркел, че единният пазар и еврото са изгодни за Германия. "Общественото мнение в Германия се тревожи, че един ден ще трябва да плаща за нехайното поведение на други европейски страни. Ще се опитам на срещата в сряда с г-жа Меркел да й докажа, че Италия съвсем не се държи безотговорно и преди всичко че Германия има полза от единния пазар и еврото", добави Марио Монти пред РАИ 3, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 12 години

"Най-голямата италианска банка - Уникредит, която имаше трудности на борсата през изминалата седмица, трябва да вземе днес решение за увеличаване на капитала, отбелязва АФП. "А какво казва по въпроса арменеца?

11

Анонимен

преди 12 години

Словесната борба срещу дълговата криза продължава с пълна сила. На какви ли не глупости се наслушахме от Меркел, Саркози, а сега и Монти, но като действия нищо. Абсолютно нищо! С такива палеативни мерки еврото е обречено, а също и еврозоната и България, която е вързана за еврото.

10

Ginev

преди 12 години

ха хаха...по голяма глупост не бях чел скоро. Европейските "лидери" са в паника и в перспектива,усещането ,че не могат да овладеят положението ги кара говорят глупости.Дали някой им се вързва ?

fallback