Снимка: Reuters

Президентът на Франция Никола Саркози се обяви за Европа на две скорости.

Пред студенти в Страсбург той представи своята визия за бъдещето на континента.

Според него моделът Европа на две скорости е единственият начин за реализиране на европейската перспектива за страните, които желаят да се присъединят към ЕС.

Саркози е на мнение, че страните от еврозоната трябва да ускорят и да задълбочат интеграцията помежду си, а страните извън еврозоната, както и онези, които предстои да влязат в ЕС, би трябвало да поддържат сравнително хлабави отношения и да вървят в посока към федерация, предаде Ройтерс.

„В момента сме 27 (страни в ЕС). Ясно е, че в един момент в бъдеще ще трябва да приемем страните от Балканите. Тогава ще бъдем 32, 33, 34. Никой не си мисли, че федерализъм, тотална интеграция, ще са възможни с 33, 34 или 35 държави“, каза Саркози.

Досега френският президент не е използвал термина „федерализъм“ по отношение бъдещето на Европа.
 
При опитите за разрешаване на дълговата криза в Европа Саркози публично постоянно се обявяваше за интеграцията като модел за действие, но на практика той постоянно прибягва до междуправителствения модел за взимане на решение – консултации с германския канцлер Ангела Меркел, въз основа на които се приемат важните решения.

Саркози изтъкна също така, че приемането на Гърция в еврозоната е било грешка, а Италия няма да може да избегне тежките мерки за икономии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase