Георгиос Папандреу. Снимка: Reuters

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу може да подаде оставка веднага, след като се сключи сделката за новото коалиционно правителство на страната.

Според високопоставен член на управляващата партия ПАСОК, цитиран от "Ройтерс", това може да стане още тази вечер.

По-рано през деня за това намекна и говорителят на правителството Илиас Мосиалос в изявление по националната телевизия.

„До края на днешния ден може да бъде постигнато споразумение за коалиционно правителство и за това как ще се казва следващият премиер", е посочил Мосиалос.

В момента обаче се водят преговори за бъдещата коалиция, която трябва да изведе страната от кризата.

"Трябва само да изчакаме изявлението му пред правителството. Всичко трябва да се реши в рамките на деня, иначе утре ще е истински ад", каза Телемахос Хитирис през националната телевизия.

Макар да оцеля във вот на доверие в ранните часове на съботния ден, Папандреу веднага бе подложен на натиск от съпартийците си депутати да подаде оставка.

Лирерът на „Нова демокрация“ обяви, че премиерът остава пречка пред каквото и да е решение на кризата.

„Докато той е премиер, нищо не може да се направи. Ако подаде оставка, всичко ще се върне в нормалното русло и вярната посока. Ако се оттегли, готов съм да помогна“, заяви Андонис Самарас.

Преди това Самарас е провел 15 минутна среща с президента Каролос Папуляс като част от преговорите за коалиционно правителство в страната.

Самарас дори поиска незабавни избори, преди да има яснота за новото правителство.

На свой ред Папандреу му отговори, че провеждането на предсрочни избори би било "катастрофа" за страната.

Две малки опозиционни партии - LAOS и Демократичен алианс, изявиха готовност да се включат в коалицията, но не и преди "Нова Демокрация" да е приела да влезе в нея, припомня "Файненшъл таймс". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase