Снимка: Reuters

Гърция е длъжна да ратифицира втория европейски спасителен пакет за нея до края на годината, заяви говорителят на гръцкото правителство Илиас Мосиалос, цитиран от Франс прес. 

Мосиалос увери, че партньорите на страната "няма да я чакат" повече. "Според неподлежащия на предоговаряне график (за изпълнение на) решението на Европейския съвет, новото кредитно споразумение трябва да бъде одобрено с гласуване в парламента преди края на 2011 г. не можем да си позволим да загубим и един ден", подчерта той. 

Мосиалос съобщи, че ще представи своя проект за бюджета за 2012 г. преди 20 ноември с идеята той да бъде гласуван преди 22 декември. 

Това изявление на говорителя на гръцкото правителство поддържа позицията на премиера Георгиос Папандреу, че съставянето на преходен коалиционен кабинет е по-добър вариант от предсрочните парламентарни избори за изваждането на страната от кризата, отбелязва АФП. 

Вторият спасителен пакет за Гърция, който ще е в размер на 130 милиарда евро, бе договорен на извънредната среща на върха на ЕС на 26 октомври.
Още по темата
 
След като получи вот на доверие от парламента, премиерът Георгиос Папандреу заяви, че започва консултации за съставяне на коалиционно правителство. Гръцкият президент ще покани на среща водачите на политическите партии за разговори, свързани със създаването на коалиционен кабинет.
 
Той ще се срещне първо утре по обед с председателя на основната опозиционна сила в страната - консервативната партия Нова демокрация - Андонис Самарас. 
 
"Въпросът е да узнаем дали Самарас има за цел да подкрепи това национално усилие или само си търси алиби", отбеляза Илиас Мосиалос. По-рано днес опозиционният лидер отклони отново поканата на премиера за коалиционно правителство. В същото време той не отхвърли открито идеята за започване на диалог.
 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase