Заседанието на гръцкото правителство. Снимка: Reuters
fallback

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи на опозицията преговори за разрешаване на политическата криза в страната и смекчи позицията си за референдума за спасителния финансов пакет, съобщи Ройтерс.

В изказване пред министрите Папандреу обяви, че е дал мандат за разговори с опозицията на двама високопоставени членове на ПАСОК, и поздрави политическите си противници за подкрепата им за плана за финансова подкрепа на Гърция.

Ако опозицията подкрепи сделката за европейската помощ в парламента, няма да е необходимо провеждането на референдум, обясни министър-председателят.

„Ще се радвам и да няма референдум, който никога не е бил цел сам по себе си. Радвам се, че всички тези дискусии в крайна сметка върнаха много хора към здравия разум“, пише в речта му пред министрите, раздадена на медиите.

Oще по темата
2 ное 2011 17:14
185

„Ще разговарям с Антонис Самарас (лидер на опозицията), за да уточним следващите стъпки към по-широк консенсус“.

Папандреу повтори, че членството на Гърция в еврозоната не е поставяно под въпрос и че провеждането на избори сега би довело до голям риск от фалит.

След напрегнатата среща с ръководството на ЕС и лидерите на Франция и Германия снощи в Кан, днес Папандреу трябваше да се изправи и пред съпротивата на няколко свои министри срещу идеята за референдум.

Кабинетът е на ръба, след като водещи депутати от мнозинството поискаха създаването на правителство на националното спасение в навечерието на вота на доверие, планиран за утре.

Лидерът на опозицията от своя страна поиска назначаването на служебно правителство и провеждането на предсрочни избори, както и ратифицирането на споразумението за спасителния финансов пакет от настоящия парламент.

През деня се появиха информации, че Папандреу планира да се оттегли, за да отвори място за правителство на националното спасение, но после се оказа, че премиерът не смята да напуска поста си.

Междувременно в еврозоната се подготвят да останат без Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Данчо

преди 12 години

777 *** гърците,рулеткана е завъртяна!Акулите отвличат вниманието с византийските си номера!Либия я ликвидираха!Сега се точат към Иран!Ще стане каквото трябва!Апокалипсиса предстои!САЩ,Англия и Израел се дървят на Иран,а ние ще го отнесем!

81

777

преди 12 години

ГЪРЦИТЕ СА МНОГО ЗЛОБНИ И ИНАТ ХОРА,ХИТРУВАТ КАТО БРЕМЕННИ ***,ЗАПОЧНАХА ДА РАЗБИРАТ ЧЕ БЕЗ ДА РАБОТЯТ ПАРИ НЯМА ,НЕМОГАТ ДА ГО ПРЕЖИВЕЯТ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ ПАК ЩЕ ИЗВЪРТЯТ ЕС.ГРЕШКА ОНИЯ СА СИ ОПЛЕЛИ КОШНИЦАТА И СЕГА ГИ РАЗИГРАВАТ ,МАЛКО КАТО РУСКА РОЛЕТКА ЩЕ СТАНЕ!

80

бивш

преди 12 години

Няма шантаж.Перфектно блъфиране-постигна едновременно 3 цели:опозицията започна да се умилва и да припява,че пакета трябва да се приеме без да може да иска предсрочни избори;гърците-гражданите са реално без друга алтернатива, ако им спрат парите- в средата на декември няма да имат заплати;обезсилва вътрешнопартийната опозиция и осигурява възможност за реално отпускане на пакета от МВФ-условието е политическа стабилност и предвидимост.Пък при нас Тиквата се задява с някакъв резак,че се обръкал...

fallback