Снимка: Reuters

Срещата на върха на Европейския съюз и еврозоната, която бе насрочена за 17 и 18 октомври, ще бъде на 23 октомври, за да се осигури повече време на страните членки да доуточнят елементи от плана за борба със задълбочаващата се дългова криза, съобщи днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от световните агенции.

Още по темата

"Тази нова дата ще ни позволи да доведем докрай една обща стратегия за дълговата криза в еврозоната", заяви в комюнике Ромпой, цитиран от Франс прес.

Президентът на ЕС отбеляза, че лидерите се нуждаят от още време, за да завършат дискусиите по финансовата помощ за Гърция, рекапитализацията на банките и разширяването на правомощията на спасителния фонд в еврозоната, допълва Асошиейтед прес.

Ромпой, цитиран от ДПА, заяви също, че е поискал финансовите министри на страните от ЕС и еврозоната да се съберат отделно преди срещата на върха.

По-рано днес дипломатически източници съобщиха, че се проучва възможността да бъде отложена с няколко дни срещата на върха на ръководителите на ЕС и еврозоната, която бе планирана за 17 и 18 октомври, за да има време да бъде уточнен отговорът на дълговата и банкова криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase