Снимка: Reuters
fallback

Международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитните рейтинги на Испания и Италия.

Кредитният рейтинг на Испания бе понижен с две степени от АА+ на АА-, като му бе поставена негативна перспектива, псъобщи Bloomberg.

Агенцията посочва като рискове пред рейтинга на Испания изострянето на европейската дългова криза, забавения икономически растеж в страната и финансите на местните власти.

Подобни са мотивите на Fitch и за намаляването на рейтинга на Италия – с една степен от АА- до А+, докато агенцията запазва този на Португалия на ниво от ВВВ-, като ще преразгледа рейтингите пак до края на годината.

Испанският рейтинг, който до 2010 г. бе ААА се понижава за втори път от Fitch, след като най-тежките бюджетни рестрикции от 30 години в страната не успяха да убедят инвеститорите, че тя може да овладее дълговото си бреме.

Във вторник Moody’s предупреди, че е вероятно да бъдат понижени рейтингите и на останалите държави от еврозоната, като се изключат само най-стабилните финансово, след като намали рейтинга на Италия за първи път от почти 20 години.

От Fitch очакват растежът в Испания да остане под 2% годишно до 2015 г., а дългът на страната да достигне 72% от БВП през 2013 г. – под средната прогноза за еврозоната.

Испания плаща лихва от около 5% по 10-годишните си облигации, дори след като ЕЦБ се намеси на облигационния й пазар на 8 август. Спредът спрямо немските облигации с подобен матуритет е 3%.

Още бизнес новини от света в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Патилан

преди 12 години

От САЩ пак се обадиха, че фалит на Гърция и проблемите в еврозоната били начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Смях в залата.....Гърция пречи на САЩ да се развива??? Moody`s свали рейтинга на 12 британски банки. За един месец агенцията свали рейтингите и на най-големите банки в САЩ, Франция и Италия. Вчера Moody`s свали с две степени дългосрочните рейтинги на двете най-големи италиански банки UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo.Майстори -демагози са в прехвърлянето на проблемите си, върху главите на другите!!! Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено!!!Проблема са САЩ,САЩ, и най-много САЩ, а после Франция, Италия, Испания и т.н, с техните около 20 трилиона. Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от брадатите и плешиви евреи, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Това са най- големите лъжци, мошеници и безскрупулни спекуланти, като тези от Goldman Sachs, Световната банка, ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ, които натикаха Светът в помийната яма. Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ. Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм. "От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Дресьорите" на Обама открито се обявяват за създаването на нова Световна банка, която ще управлява всички нации на Земята чрез въглеродни данъци и военна сила. Международни банкери целенасочено организират световно финансово претопяване, за да банкрутират държавите и им наложат Световно правителство. Обама планира да ограби средната класа, да съсипе пенсионните фондове и да федерализира щатите така, че населението да е напълно зависимо от Централното правителство!

20

Патилан

преди 12 години

Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ. Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм. Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване. Гръцките банки оперират с българските финанси, това не е тайна за никой. Големи хедж фондове в САЩ са направили тежки залози срещу еврото в очакване единната валута да се обезцени до равенство с щатския долар заради фискалната криза в Гърция.

19

Патилан

преди 12 години

А катастрофалното финансово положение на САЩ как да бъде поправено?"От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Атаката срещу швейцарската банкова тайна, срещу ниската данъчна система като цяло, всичко е война срещу Европа. Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Невероятното е, че политиците в Европа в тази игра са национални предатели, изпълнявайки нарежданията на Вашингтон. Те нямат гръбнак, те са корумпирани страхливци, защото не показват на янките среден пръст и да им кажат (*** Off!). Президентът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро съще вече нееднократно намеква, че атаката от британските и американски медии е офанзива срещу еврото. Италия под кръстосан огън.?! Германски банки ще фалират заради Гърция?! Вече има открита икономическа война срещу Европа!

fallback