Снимка: Reuters
fallback

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да предложи на Гърция "цялата необходима помощ", за да може тя да преодолее дълговата си криза. Гръцкото правителство обаче трябва пълноценно да приложи всички мерки за икономии, които е предвидило, добави Меркел.

"Чрез еврото ние сме тясно свързани един с друг и слабостта на един засяга всички ни", заяви във вторник вечерта Меркел на обща пресконференция в Берлин с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, предаде Асошиейтед прес.

Вчерашната им среща бе внимателно следена от финансовите пазари с надеждата, че двамата подготвят всеобхватно решение на европейската дългова криза, но преди частната си вечеря нито Меркел, нито Папандреу обявиха някакви нови мерки.

"Искаме една силна Гърция, която е в еврозоната, и сме готови да предложим цялата необходима помощ", заяви Меркел.

Папандреу на свой ред обеща, че кабинетът ще извърши реформите, за които настояват международните кредитори на страната, и добави, че Атина се надява, че още през 2012 г. може да постигне първичен бюджетен излишък.

За гърците настъпиха времена на големи жертви и затова е много важно да получаваме сигнали за подкрепа от европейските си партньори, каза Папандреу.

Още икономически новини от ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 12 години

Единствения проблем не е еврото, а кредиторите ,които са предимно от Германия и Франция и не се знае как ще си получат парите,а те имат силни лобита в правителствата. Опасност за еврото е ако гърците имат печатница за пари и да си печатат без другите да знаят,но не ми се вярва ,че може да стане.

43

Патилан

преди 12 години

Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка. Докога ли?

42

Патилан

преди 12 години

Не знам да има българска банка със 100% българско участие. "Буркан-банк" е най-сигурната банка в България!!!Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки).Сриването на световната банковата система ще е много скоро! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!

fallback