Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Испания и Италия, които са под микроскопа на пазарите, приветстват френско-германското предложение за по-интегрирано управление на финансите на еврозоната и се надяват да е предвестник на общи европейски облигации. Гърция също хареса идеите на канцлера Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. 

Европейската комисия пък вече започна да подготвя законодателни предложения въз основа на постигнатите от двамата лидери споразумения. 
 
Пускането на дългови книжа на еврозоната като цяло се приема от някои политици като единствения начин да се осигури финансирането на тежко задлъжнелите държави от еврозоната. 
 
Лидерите на двете най-големи европейски икономики вчера обещаха, че ще защитават еврото, и положиха основите на сближаване на икономическите политики в съюза, но обявиха, че общите облигации ще почакат. 
Oще по темата
 
„Колкото повече интегрираме икономическите политики, толкова повече се приближаваме до идеята за европейски облигации“, обаче е мнението на говорителя на управляващата в Испания социалистическа партия Хосе Бланко, цитиран от Ройтерс. 
 
Испания, четвъртата по големина европейска икономика, направи редица бюджетни икономии, за да избегне гръцкия сценарий. Пазарите обаче са нервни заради слабия икономически растеж и високата безработица, затова лихвите, които Испания плаща по дълга си, остават твърде високи. 
 
В Италия също се надяват, че лидерите на Германия и Франция се доближават до идеята за пускането на дългови книжа на еврозоната.
 
„Надявам се, че Меркел ще бъде убедена в ползата от европейските облигации през септември“, коментира Фабрицио Чичито, парламентарен лидер на партията на премиера Силвио Берлускони. 
 
Инвеститорите са притеснени от способността на Италия да се справи с хроничните проблеми с икономическия растеж, изострени от съкращаването на разходите, с което трябва да се овладее бюджетният дефицит. 
 
Европейската комисия също приветства предложенията на Меркел и Саркози и вече започва да подготвя законодателни предложения, за да бъдат осъществени, стана ясно от съвместно комюнике на председателят на комисията Жозе Мануел Барозу и еврокомисаря за валутната и икономическата политика Оли Рен, съобщи БТА. 
 
Барозу и Рен "изцяло подкрепят" идеята за създаване на икономическо правителство на еврозоната, а въвеждането на данък върху банковите трансакции гарантира, че частният финансов сектор ще дава по-справедлив принос за гарантирането на стабилността на еврозоната.
 
Няколко страни членки обаче посрещнаха хладно идеите на Меркел и Саркози. Традиционният съюзник на Германия – Австрия, разкритикува плановете за „икономическо правителство“, което предполага членките на еврозоната да се откажат от част от суверенитета си в икономическата политика. 
 
Идеята за хармонизиране на корпоративните данъци не се хареса на Ирландия. 
 
Първоначално финансовите пазари приеха плановете като не особено убедителни и европейската търговия започна със загуби. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Днес е

преди 12 години

Европейски ден за възпоминание на жертвите на сталинизма и нацизма!!!

49

Предложение

преди 12 години

Който не харесва ЕС => Северна Корея , Венецуела , Куба и Иран са неговото спасение ! Даже бих открил фонд за подпомагане на *** да стигнат заветната "мечта" АлиУия !

48

pipinana

преди 12 години

Gledam 4e Tomas e s infoto napred=Ne me e strah ot ni6to.Za pari ne se davam.A problemi ima vseki=

fallback