Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция до "Са" от "Саа1", а перспективата по рейтинга е "в развитие", се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА „Новости“.

Лидерите на държавите-членки на еврозоната обявиха след срещата си в четвъртък в Брюксел, че Гърция ще получи допълнителна помощ на стойност 159 млрд. евро, за да стабилизира държавните си финанси.

Новото финансиране ще включва 109 млрд. евро от държавите членки на еврозоната, а частните притежатели на гръцки облигации ще допринесат с още 50 млрд. евро под формата на замяна на ценните книжа срещу други с удължен матуритет или на отстъпки за сумите, които трябва да бъдат платени по част от книжата.

Moody's днес понижи рейтингите на балканската държава по задълженията й както в чужда, така и в националната валута.

Още по темата

"Развиващата се прогноза по рейтингите отразява настоящата неопределеност за конкретното количество ценни книжа, които кредиторите ще получат при замяната. След като тя приключи, агенцията отново ще оцени риска от просрочване на плащанията по всички съществуващи и по новите дългови книжа на гръцкото правителство“, се посочва в съобщението.

Още икономически новини от ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase