Безработни чакат пред офис на службата по заетостта в Мадрид. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Испания ще затвори частично трудовия си пазар за румънски граждани от 1 август, става ясно от писмо на правителството до Европейската комисия.

Мадрид ще върне изискването за вадене на разрешително за работа за новодошли румънци, но не се предвижда това изискване да се разпростре и върху българските граждани.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че Испания иска да се възползва от предпазната клауза, която е предвидена в договора за членство на Румъния в ЕС, за да намали рекордната безработица в страната.

България и Румъния са единствените еврочленки, към които предпазната клауза за свобода на движение може да се прилага. Тя е с валидност 7 години от влизането ни в ЕС. Държавата, която иска да се възползва от нея, може да я въведе незабавно и едностранно, но трябва да докаже пред Европейската комисия, че трудовите имигранти представляват сериозна опасност за вътрешния й пазар на труда.

Испания е договаряла в продължение на месеци с комисията мярката, така че тя да не бъде отхвърлена. Засега обаче Брюксел все още се запознава с мотивите на правителството в Мадрид.

Като аргументи могат да се използват статистически данни, доказващи, че прииждането на нови чужденци може да влоши драстично състоянието на трудовия пазар, поясни говорител на Еврокомисията.

Испания има най-високата безработица в ЕС – 21%. В страната вече са се установили един милион румънци, 38 на сто от тях са без работа. Изискването за разрешително за работа няма да засяга румънските граждани, които вече се намират в страната, а само новодошлите.

По-рано Еврокомисията съобщи, че няма основания да възрази срещу въвеждането на ограничения срещу български и румънски работници в Холандия, тъй като страната се възползва от рестриктивния режим, предоставен като възможност в съюзните договори на двете най-нови еврочленки.

Испания беше първата западноевропейска държава, която отвори пазара си за работници от България и Румъния през 2009 г. Понастоящем 10 членки на ЕС все още прилагат ограниченията: Австрия, Германия, Франция, Великобритания, Ирландия, Италия, Белгия, Люксембург, Малта и Холандия.

В края на годината те трябва да информират Брюксел дали ще се възползват от последния срок, в който могат да контролират броя на българските и румънски работници – 31 декември 2013 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

ужас

преди 12 години

ЕС няма да го бъде !!!

164

irina

преди 12 години

nqma takava sgan kato rumancite da ti izgonqt totalno ot ispaniq kradat prosqt abe vadqt se kato hlebarkite pravi sa ispancite da si hodqt v rumaniq

163

Badi

преди 12 години

Zaradi taq sgan rumancite nie go otnasqme 6toto ni slagat se znaedno s tqh. Vsi4ki zabrani i sankcii koito ima za balgarite sa zaradi rumancite Rumaniq e 28mil ot koito 14mil rabotqt v EU i broikata raste postoqno kak nqma da nalagat zbrani dokato Balgariq za kvo im e vinovena na evropa malka dajava sme 7mil ot tiq nai mnogo 2 mil da izbqgat da rabotqt po 4ujbina a v taq golqma evropa izob6to nqma da se usetqt.

fallback