Снимка: Reuters

Германия планира да затвори още три атомни електроцентрали (АЕЦ) това десетилетие освен осемте, които вече извади от експлоатация като част от ускорено излизане от ядрената енергия, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

След среща с ръководителите на германските провинции Меркел посочи, че съгласуваният график предвижда затваряне на тези три централи след 2015 година, на още три през 2021 година и на последните три от общо 17 през 2022 година.

Германски провинции настояха на днешната среща срокът до 2022 година, определен от германското правителство за изключване на всички АЕЦ в страната, да стане необратим.

Излизането на Германия от атомната енергетика има широка подкрепа от множество партии, въпреки че според опозицията трябва да бъдат направени промени в планираното законодателство.

При днешната среща на канцлера Ангела Меркел с ръководителите на провинциите, които имат силно влияние върху определянето на националната политика, бе посочено също така, че провинциите предпочитат поетапно изключване на съоръженията вместо планираното от правителството двустепенно излизане от сектора.

Операторите на германските атомни централи ще загубят близо 22 млрд. евро заради планираното изключване на съоръженията, се посочва в доклад, публикуван днес от Ландесбанк Баден-Вюртенберг (Landesbank Baden-Wuertenberg).

Около една четвърт от пазарната капитализация на Е.ОН (E.ON) и Ер Ве Е (RWE) – най-големите ядрени оператори в страната – ще бъде загубена, установява изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase