Снимка: архив Getty Images/Guliver Photos

От 1 юни всички 143 атомни електроцентрали ще бъдат оценявани по общи критерии за Европейския съюз.

Европейската комисия и Групата на европейските регулатори за ядрена безопасност, която представлява 27-те независими национални органи за ядрена безопасност, договориха обхвата и начина на провеждане на всеобхватна оценка на риска и сигурността на атомните електроцентрали в ЕС.

ЕС се фокусира върху тестове на устойчивостта при всички случаи на природни бедствия – земетресения, наводнения, цунами, студ, горещини. Ще се изпитат и ефектите от предизвикани от човека аварии, като например самолетни катастрофи или терористични атаки.

От 1 юни атомните електроцентрали ще бъдат оценявани на три фази. Първата е предварителна оценка от операторите на АЕЦ, които ще отговорят на въпросник по стрес тестовете като предоставят необходимите документи, проучвания и планове. 

Втората фаза включва национален доклад, изготвен от националния регулаторен орган след проверка на отговорите на операторите на АЕЦ.

Третата е партньорски проверки, при които международни екипи ще разгледат националните доклади.

Всеки от тези екипи ще включва седем души – един представител от Европейската комисия и шестима представители от 27-те национални регулаторни органа.

Конкретният състав на всеки екип ще бъде определен по-късно. Екипите могат да решат да инспектират атомните електроцентрали на място.

Още по темата
Европейската комисия също така е в контакт със страни извън Европейския съюз и работи с тях по оценяване на техните атомни електроцентрали. Такива страни са Швейцария, Русия, Украйна и Армения.

След ядрената авария във Фукушима на 11 март Европейската комисия увеличи натиска за преоценка на всички ядрени централи в ЕС. Целта е да се извлекат поуки от инцидента и да се отхвърли възможността подобна катастрофа да се случи и в ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase