Френският президент Никола Саркози пази добре преценено мълчание по случая с обвинението в сексуален тормоз срещу бившия директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, пише Ройтерс.

Докато социалистите оплакват гръмкото падение на своя фаворит за президентските избори през 2012 г., а лидерката на Националния фронт Марин льо Пен се мръщи, че е било въпрос на време да се случи такъв инцидент, Саркози се държи на положение, пази мълчание и се старае да не се набива на очи, отбелязва агенцията.

Той е инструктирал и министрите от кабинета да не коментират обвиненията на камериерка от хотел в Ню Йорк срещу Строс-Кан, че се е опитал да я изнасили.

Оттеглянето на най-сериозния му конкурент на предстоящите избори не гарантира на Саркози, който е един от най-непопулярните президенти на Франция, че ще бъде преизбран, но вече увеличи рейтинга му с два пункта.

Това може да се окаже достатъчно, за да успее консервативният Саркози да се добере до балотаж с Льо Пен – нещо, което допреди няколко седмици далеч не беше сигурно.

Това, че устоява на изкушението да заеме остра позиция по случая, също може да бъде от полза за Саркози, ако му помогне да промени репутацията си на импулсивен и припрян политик.

Също от полза за популярността на Саркози може да се окаже това, че той отказва да потвърди, че съпругата му Карла Бруни е бременна.

Новината, че президентската двойка чака дете, може да се отрази добре на рейтинга на Саркози, особено на контрастиращия фон на случая със Строс-Кан, но според анализатора Еманюел Ривиер би било неразумно президентът да обявява официално новината за бебето, преди да се появи повече информация около скандала.

Още по темата
Скандалът с бившия управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан обаче увеличи продажбите на френските вестници и счупи рекордите по посещения на френските новинарски сайтове, съобщи днес в."Фигаро", цитиран от ДПА.

Франция е свързана с аферата Строс-Кан, която избухна точно когато се очакваше той официално да обяви кандидатурата си за президентските избори в страната догодина, отбелязва ДПА.

Новините за неговия арест, явяване пред съда и обвиненията заемат първите страници на вестниците от пет дни и изместват много други новини по трите френски новинарски канала. Най-много, изглежда, е спечелил от аферата в. "Либерасион", който е близък до Социалистическата партия на Строс-Кан.

Продажбите на "Либерасион" скочиха с 93 процента в понеделник, когато повечето вестници писаха за ареста на бившия шеф на МВФ в събота по обвинения в сексуално посегателство.

Продажбите на останалите водещи всекидневници "Фигаро", "Паризиен" и "Ле-з-Еко" са се увеличили между 15 и 27 процента, уточни "Фигаро".

Големите печеливши обаче са сайтовете на вестниците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase