Снимка: БТА

Повече от два часа евродепутатите дебатираха разгорещено по предложенията на ЕК за временно възстановяване на граничния контрол в  отделни страни от Шенген и замразяване на членството в пространството. Искането е на Франция и Италия в отговор на внезапния приток на бежанци от Северна Африка

Темата стана повод за отправяне на обвинения в популизъм и вътрешнополитически амбиции към италианския премиер Силвио Берлускони, френския президент Никола Саркози и отделни политически партии в Холандия и Дания, пише БТА.

В своето изказване пред депутатите председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посочи, че напоследък е много модерно ксенофобското и популисткото говорене, но ЕП няма да го улеснява.

Той определи отпадането на границите като огромен прогрес на цивилизацията и посочи, че премахването му срива цялата структура на ЕС.

„Най-добрият начин да съсипем Шенген е да дадем възможност за възстановяване на границите“, добави той.

Евродепутатът Манфред Вебер от ЕНП деде за пример Швеция, където годишно пристигат 25 000 имигранти, без страната да е повдигала въпрос за това.

Толкова пристигнаха от Тунис основно в Лампедуза, отбеляза той и попита защо в сегашния случай се прилага принципът на дискриминацията, а не на солидарността. Вебер добави, че 30 процента от младите хора в Испания в момента са без работа и това ще създаде нова тенденция за вътрешни миграционни движения в ЕС.

Още по темата

Румъния и България не бива да страдат от естеството на сегашния дебат, ако изпълняват изискванията, трябва да бъдат приети в Шенген“, е мнението на Вебер.

Според Мартин Шулц от групата на социалистите и демократите имигрантите от Либия и Тунис не биха създали криза, ако има балансирано разпределение на бремето.Други депутати дадоха като пример различни военни конфликти при които Европа е приютявала бежанци.

Според Тимъти Киркоп от групата Европейски консерватори Шенгенската система трябва спешно да бъде преразгледана, защото не отговаря на съвременните изисквания за сигурност.

По-остри в позициите си бяха независими депутати от Холандия и Дания, според които  обсъжданите въпроси са от естеството на националния суверенитет и е редно отделните страни да могат сами да взимат решение за контрола по границите си.

Проблемът не е в Шенген, а в прилагането на правилата. Не бива да сме по-взискателни към страните, които предстои да се присъединят, смята Карлуш Коелю (ЕНП), който е докладчикът на Европарламента по въпроса с членството на България и Румъния в зоната.

Андрей Ковачев от групата на ЕНП (ГЕРБ) призова настоящата ситуация с Шенген да не влиза като лош пример в учебниците, както и да не се отразява на София и Букурещ. Той изрази очакване да бъде посочен срок за приемане на двете страни в Шенген.

Държавният секретар на Унгария по европейските въпроси Енико Дьори, която представлява унгарското председателство на ЕС, заяви, че България и Румъния са вложили огромни усилия и средства и са отговорили на големи предизвикателства по пътя си към Шенген.

Не можем да отхвърляме свършеното от тях, това ще е огромна грешка, каза Дьори.

Ще искаме да гарантираме, че ще се вземе правилното политическо решение и за двете страни, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase