Гоктай Коралтан. Снимка: Ройтерс

Верни на либийския лидер Муамар Кадафи военни задържаха и пребиха репортери на арабската секция на ВВС, отразяващи събитията в обхванатата от бойни действия Либия. 

Британският журналист Крис Коб-Смит, турският оператор Гоктай Коралтан и кореспондентът от палестински произход Ферас Килани били задържани за 21 часа и били преместени няколко пъти, преди да бъдат освободени и да се върнат във Великобритания със самолет.

Те са се опитали да влязат в град Зауия, макар че достъпът до града е ограничен от правителствената армия.

И тримата са били откарани в казарма в Триполи, където им сложили белезници и превръзки на очите и ги пребили.

По думите им хора от либийската тайна полиция и военни са им нанесли побой както с крака и юмруци, така и с прикладите на пушки.

"Наредиха ни до стената. Стоях последен, с лице към стената. Обърнах се и видях млад цивилен мъж с пушка в ръце. Той опираше дулото във врата на всеки от нас. Видях го и той ми се разкрещя", разказва Крис Боб-Смит, един от репортерите.

По думите му цивилният два пъти стрелял покрай главата му. „Куршумите изсвистяха направо в ухото ми. Войниците само се разсмяха“, казва журналистът.

В момента журналистите вече са напуснали Либия.

Още по темата

Те разказват, че са видели как военни изтезават задържани жители на Зауия.

"Не мога да го опиша, толкова ужасно беше това. На повечето (от останалите задържани) им бяха нахлузили чували на главата, а белезниците бяха стегнати толкова силно, че ръцете им бяха подути. Някои имаха счупени ребра. Страданията им бяха непоносими. Те крещяха", казва операторът Гоктай Коралтан.

"Четирима от тях бяха в ужасно състояние. По лицата и телата си имаха ясни следи от изтезанията. Единият каза, че са му счупени най-малко две ребра", казва още Коралтан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase