Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Всички продавани в ЕС опаковани храни, включително боза, консервите с шкембе чорба и дори локумът, ще имат нов етикет, който ще разкрива хранителните им свойства. Здравните министри на общността одобриха нов етикет за хранителните продукти в ЕС.

Отбелязването на енергийната стойност и някои хранителни стойности, като съдържание на мазнини, карбохидрати, наситени мастни киселини, протени, захар и сол, става задължително.

Тази информация ще бъде поставяна на лицевия етикет на опаковките, като ще се отбелязват стойностите за 100 г/милилитра. Извън листата остават фибрите, които според диетолозите имат важно значение за здравословната диета.

На допълнителната информация върху опаковките се гледа като на средство за борба със затлъстяването. В момента един от петима европейски граждани страда от наднормено тегло.

Досега върху етикетите задължително беше изписването само на съдържанието на продуктите, а тяхната хранителна стойност беше оставена на добрата воля на производителите и продавачите.

За период от две години извън калорийния етикет остават вината, бирите и алкохолните напитки, за които няма да е задължително и огласяването на съставките, от които са направени.

Това не важи за смесените алкохолни напитки, като готовите коктейли, които ще дават информация за състав и енергийна стойност. След изтичането на този период, Европейската комисия ще прецени дали облекченията за тези производители, които в преобладаващата си част са малки и средни фирми и преетикирането ще им излезе твърде скъпо, са оправдани.

За храните, които се продават неопаковани, като плодове и зеленчуци и необработените продукти, няма да се изисква обозначаване на енергийна стойност и информация за шестте съставки, които се смятат за определящи за здравословната диета на гражданите.

Изброяването на алергените обаче остава задължително и за тях.

Здравните министри се съгласиха да направят задължително и упоменаването на произхода на свинското, агнешкото и пилешкото месо. След епидемията от луда крава стана задължително отбелязването на произхода на телешкото и говеждото. Към тях по-късно бяха добавени меда и зехтина.

След три години Европейската комисия ще може да предложи изписването на държавата производител да бъде сложено и върху млечните и месни продукти, както и върху необработените и пресните храни.

Ако тя се възползва от тази възможност над 50 на сто от храните ще носят етикет „Произведено в...“ Брюксел смята, че това ще помогне на потребителите да направят по-информиран избор за храните, които поглъщат, но според търговците, кулинарният имидж на някои страни ще им помогне да се наложат на пазарите.

Надписите на новите етикети ще бъдат с минимален размер 3 мм и е сигурно, че потребителите ще могат да четат допълнителната информация. Изискванията към размера на шрифта и мастилото бяха приети въпреки опасенията, че новите етикети ще струват милиони на производителите и търговците.

Според Зелените пък то ще доведе до създаването на по-големи опаковки и следователно на повече отпадъци.

Заради цената на етикетите и след активно лобиране на производителите на някои смятани за вредни храни, парламентът се отказа и от идеята си да обозначи етикети на принципа на светофара. За това настояваха потребителските организации, защото цветовете щяха да направят по-лесен избора на потребителите, когато се изкушават да си купят чипс или друга храна с твърде много мазнини или сол и захар в нея.

Зелените, оранжеви и червени цифри бяха заменени със сега използваните черни, и здравните министри потвърдиха този избор.

След като бъде одобрена от Европейския парламент вероятно до средата на следващата година, новата система за етикиране ще влезе незабавно в сила във всички страни членки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

ябълков пай

преди 13 години

ако искам нещо с ниско ниво калории пресен сок ще си взема. ако реша да пия боза, никви етикети с калории не ми трябват.

16

Хм

преди 13 години

"Бозата" отдавна вече не е БОЗА - в нея няма захар, затова не се и вкиселява (жена ми я чака една боза така около 2 седмици на стайна температура - никва промяна). Днешната "боза" е ОТРОВЕНА с АСПАРТАМ и други л.***!!!Само една марка боза със захар има в момента на пазара и трудно се намира - на нея с големи букви гордо пише: "СЪС ЗАХАР" - тъмно шише и тъмно кафява капачка.

15

***

преди 13 години

Бозата е минало.Тази сега е пълна с ...и захар.А щом и аспартам има,значи няма да погледна повече боза.Защо трябваше и това да отиде по дяволите?!

fallback