Снимка: БГНЕС
fallback

Ирландските власти настояват, че не се нуждаят от помощ от ЕС. Изявлението е заради спекулации, че страната е под натиск да вземе кредит, гарантиран от съюза, по схемата на Гърция.

Дъблин потвърди, че е в контакт с „колеги от света“, но нарече „фикция“ съобщенията, че може да се обърне към Европейския фонд за финансова стабилност за помощ в размер на 80 милиарда евро.

Финансовите затруднения на Ирландия ще бъдат обсъдени на срещата на финансовите министри от ЕС във вторник.

Разговорите на най-високо ниво обаче вече са започнали. В тях участват председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Oще по темата

Някои високопоставени представители на ЕК смятат, че е по-добре Ирландия да приеме помощта сега, вместо да позволи несигурността да продължава, пише ВВС.

Брюксел се притеснява, че закъснение може да стане причина да се повтори гръцката криза, която в началото на годината постави на риск цялата Еврозона.

Според някои съобщения Дъблин може да потърси помощ само за банковия си сектор, а не на правителствено ниво.

Според наблюдатели това ще позволи на властите в Ирландия да се справят с икономиката си и да избегнат неловкото положение да бъдат спасявани от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ЕЕЕ

преди 13 години

Та нали Ирландия беше Тигъра на Европа.Сега за какво пишем,че само са папали нашите БГ вноски в ЕС,и сега трябват и още.Е крайно време е и ние да вземем някое Евро на Лизинг за да живеем по- добре.Та Еврото е само хартия,но нашите бащи,майки,пенсионери,деца и болни са ПЛЪТ и РАЗУМ.

11

Анонимен

преди 13 години

Миналата година и Гърция не искаше помощ, пък после друга песен запя. Кредита само ще удържи агонията. Иститната е че парите на кредит все някога трябва да се връщат с лихвите, а това означава лишения.

10

до 9

преди 13 години

80 млрд евро в мутренските джобове...едва ли няма да ни е неловко. Колкото и пари да се наливат тук, никога няма да са по предназначение. Няма да са в народа, а при злоупотребяващите.

fallback