Снимка: Булфото
fallback

Днес е Международният ден за изкореняване на бедността. Този път той има специална европейска окраска, тъй като ЕС обяви 2010 година за Европейска година на борбата срещу бедността и социалното изключване.

По този повод ЕП ще проведе специален дебат по време на пленарната си сесия в Страсбург идната седмица, като в него ще участва и Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

За да заяви своята съпричастност към целта за изкореняване на бедността, ЕП предприе специална комуникационна кампания. Неин нагледен символ е синя панделка с европейските звезди.

По данни за 2008 г. в ЕС над 85 милиона души или около 17% от населението, живее под прага на бедността. През 2005 г. този дял е бил 16%, а през 2000 г. - 15%.

Така, въпреки всички усилия, през последните години социалните неравенства в ЕС се задълбочават. Особено застрашени от бедност са децата, младите, възрастните хора, жените. Икономическата криза от последните две години допълнително е свила предлагането на работни места.

Според статистика, приложена към доклада, България е най-бедната от държавите членки на ЕС, като 51% от нейното население изпитва материални затруднения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

312

VeNiX

преди 13 години

Твърдо подкрепям!

311

VeNiX

преди 13 години

Отдавна не бях виждал толкова смешно заглавие. Изобщо някой разбира ли защо има бедни хора по света? Докато има монетарна система така ще бъде! Можем да се сърдим единствено и само на нас си. Докато подкрепяме тая система ще сме така - роби на парите. Докато печалбата е в дъното на тая икономика ще страдаме. Нужни са радикални промени!

310

VGP

преди 13 години

и бе проведен празничен обяд в борбата с глада... ;)

fallback