Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия даде първи сигнали за доклада за България, който оценява състоянието на борбата с организираната престъпност и корупцията и който трябва да бъде оповестен в края на февруари.

Генералният секретар на комисията Катрин Дей, която отговаря за изпълнението на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, коментира като успех прилагането му у нас.

Механизмът беше създаден специално за България и Румъния при приемането им в ЕС, за да се наблюдава довършването на реформите в тази сфера.

В отговора си Дей посочва, че след създаването в България на съвместните екипи на прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на измами с еврофондовете, работата е потръгнала и комисията отбелязва, че се извършват повече разследвания на този тип престъпления.

Пред евродепутатите Дей дава за пример и Закона за конфликт на интереси.

Правителството на ГЕРБ получава и добри оценки за приетите препоръки от доклада на ЕК от миналия юни и дори ги оформи като правителствени приоритети.

Катрин Дей хвали и Румъния, където се отбелязва напредък в съдебните реформи и в работата на Националната агенция за интегритет.

Миналия петък говорителят на Европейската комисия Марк Грей съобщи, че писането на доклада за България още не е започнало. Той не направи връзка между поисканата от Брюксел информация за СРС гейта у нас и февруарския доклад.

Европейската комисия издава доклади за състоянието на борбата с организираната престъпност и корупцията у нас два пъти годишно – през февруари и през юни.

Зимните доклади добиха популярност като технически, тъй като експертите преценяват как върви изпълнението на шестте области, в които комисията наблюдава България: реформа на съдебната система, подобряване на нейната прозрачност и ефективност, както и на професионализма на магистратите, борба с корупцията по върховете в централната и в местната власт, както и противодействие на организираната престъпност и прането на пари.

В тези доклади не се правят политически изводи, докато юнските са по-подробни и дават и политически оценки.

Тъкмо вследствие на юнски доклад през 2008 г. бяха спрени предприсъединителните фондове за България.

През миналото лято обаче Еврокомисията за пръв път регистрира „силен устрем за реформи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase