Мадона си навлече гнева на диджеите. Снимка: Getty Images

автор: Атанас Пеканов


В последните години Ultra Music Festival в Маями се превърна в най-голямото събитие за електронната сцена, на което най-често звучат ексклузивно голяма част от електронните парчета, определящи следващите няколко месеца и най-вече лятото.

Самата сцена пък израсна феноменално от 2008 насам и много от нейните аристи вече не могат да се нарекат ъндърграунд музиканти, а световни звезди като добър пример е шведският диджей и продуцент Avicii. От напълно непознато име преди 2 години се превърна в автор на най-въртяната песен по музикалните телевизии и радиата през последните няколко месеца. Именно на неговото изпълнение на Ultra Music Festival преди няколко вечери се появи обаче звезда от съвсем друга величина – самата кралица на попа Мадона, която излезе в началото на сета на Avicii. За да го представи и да посъбере малко от вниманието на младата публика към нейния нов албум, което само по себе си беше достатъчна подигравка.

И съвсем случайно застаряващата поп икона реши да се заиграе с публиката с въпроса си "How Many Of You Have Seen Molly" (Колко от вас са виждали Моли?), като много от използващите наркотици наричат MDMA – главната съставка в екстазито, именно Моли. Също толкова случайно и последният албум на Мадона, излязъл ден след това, се казва MDNA.

Кралицата на попа явно се е надявала да привлече малко от огромната публика на електронната сцена сред своите фенски редици и е решила да постигне това с очевидни препратки към наркотиците, с които често се свързват тези стилове музика. 

Това обаче не остана незабелязано и нямаше как де не събуди реакция у хора, които са се опитвали да постигнат някакво разграничаване на сцената от тези стереотипи. Най-безкомпромисен обаче беше канадският продуцент Deadmau5, който буквално избухна в Интернет пространството. Той нарече звездата „шибан идиот” за това, че пропагандира употребата на наркотици пред близо 150 000 млади хора и въобще, че си позволява да засилва подобни чувства към електронната музика, срещу които много от артистите като него са се борили.

Това сериозно разбуни духовете и повече от 3000 души коментираха неговите изказвания на неговата Facebook страница, като той имаше много критици и много подръжници. В понеделник вечерта Мадона отговаряше на въпроси на феновете на своята twitter страница и там „мишокът” я попита дали смята, че тя е добър модел за подражание. На което доста неубедително певицата отговори, че всъщност просто е имала предвид едноименната песен на Cedric Gervais, която обаче реално носи същото послание.

Канадският диджей с истинско име Joel Zimmerman прие нейния отговор и не атакува повече, но скоро след това пусна своето пълно мнение по въпроса в своя блог, където изложи възгледите си за това каква отговорност трябва да поемат всъщност супер популярните звезди, когато застават преди толкова много млади хора и заклейми подобни изяви. В които да си го кажем честно за всеки по-разумен човек ясно проличава евтиното търсене на слава чрез модерните в дадения период трендове сред младите.

Мадона през годините освен своите големи хитове, превърнали се в истински класики, не малко пъти е използвала точно такива похвати, но това по-скоро отблъсква трезво мислещите хора, които осъзнават защо именно една от най-големите звезди на музиката не бива да проповядва вредни най-малкото за здравето навици.


Прилагаме ви и няколко класики, по които да прецените дали електронната музика може да се свърже само с наркотиците.




Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase