Снимка: Агенция "Митници"

Митничари откриха голямо количество от 11 185 грама контрабандни сребърни накити на Митнически пункт Лесово при проверка на пътнически микробус, съощиха от митниците.

Контролните действия са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 27.09.2024 г., около 10:00 часа, на МП Лесово пристига на входящо трасе в страната микробус с румънска регистрация, превозващ пътници по маршрут от Турция за Румъния през България. В зоната за митнически контрол водачът с инициали M. Й. и пътниците, всички румънски граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка от служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване".

В хода на проверката митническите инспектори откриват 3772 броя бижутерийни изделия от бял метал – пръстени, гривни, обеци, брошки, медальони, синджири и други накити в полиетиленови пликове, укрити на различни места в личния багаж на водача на превозното средство и на една от пътничките в микробуса с инициали A. Й., съпруга на водача.

Според извършената експертиза от вещо лице изделията с общо тегло 11 185 грама са изработени от сребро проба 925 и са на стойност 89 480 лева.

Контрабандните сребърни накити са иззети и по случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на румънските граждани М.Й. и А.Й. Стоковата контрабанда, която е била предназначена за търговски цели, е в големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „д“, вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като румънските граждани са действали като съизвършители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase