Снимка БГНЕС

Лекар от най-голямата болница в Газа заяви, че при хуманитарна акция в северната част на палестинската територия са загинали петима души и са били ранени 10.


Пострадалите са били откарани в болницата "Ал-Шифа" в град Газа, съобщи за АФП главната медицинска сестра на спешното отделение Мохамед ал-Шейх. Шейх заяви, че смъртоносният инцидент с хуманитарната помощ е станал северно от крайбрежния бежански лагер Ал-Шати.

Свидетел от лагера разказва, че той и брат му са последвали спуснатите с парашут помощи с надеждата да получат "торба с брашно". "Тогава изведнъж парашутът не се отвори и падна като ракета върху покрива на една от къщите", казва Мохамед ал-Гул.

"Десет минути по-късно видях хора, които прехвърлиха трима мъченици и други ранени, които бяха останали на покрива на къщата, където паднаха пакетите с помощи", каза 50-годишният мъж.

Съединените щати и Йордания са сред страните, извършили въздушни доставки на помощи в северната част на Газа, където стотици хиляди хора са изправени пред тежки условия след повече от пет месеца война.

Йордански военен източник заяви, че кралството не е участвало във фаталното хвърляне на помощи.

"Техническият дефект, заради който някои парашути с помощи не се отвориха и паднаха свободно на земята по време на въздушното хвърляне в Газа в петък, не е от йордански самолет", каза източникът. "Четирите йордански самолета, които извършиха хвърлянето в партньорство с пет други държави, изпълниха мисията си без никакви неизправности."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase