Снимка БГНЕС

Бащата е обучавал сина си, който уби 10 души в сръбско училище, да стреля с огнестрелно оръжие. През октомври Висшата прокуратура в Белград повдигна обвинение на бащата на момчето за "сериозно деяние срещу общата безопасност".

Родителите на тийнейджъра ще бъдат изправени пред съда, предава АПФ.

Бащата е обвинен и в това, че не е обезопасил правилно оръжията и боеприпасите, като е позволил на заподозрения да скрие в раницата си пистолет и 92 патрона, които по-късно е използвал по време на стрелбата. Майката на момчето е обвинена в незаконно притежание на боеприпаси. Прокурорите повдигнаха обвинения и на ръководителя на сръбски клуб по стрелба и на инструктор за даване на неверни показания.

Стрелецът е бил само на 13 години по време на нападението, поради което съгласно сръбското законодателство не носи наказателна отговорност, предава bTV. Инцидентът се случи на 3 май миналата година. 10 души, сред които 9 съученици на обвинения младеж, бяха убити. Ден по късно възникна и втора стрелба, а случилото се разтърси Сърбия, като предизвика големи демонстрации срещу правителството, които се обединиха в опозиционна коалиция, която участва в последните избори.

След трагедията сръбският президент Александър Вучич обеща да "обезоръжи" страната с амбициозен план, който ще се справи със законните и незаконните огнестрелни оръжия в страната.

Въпреки обещанието, стрелбата предизвика масови антиправителствени протести в сръбските градове, като десетки хиляди демонстранти призоваха за оставка на висши служители и ограничаване на насилието в медиите. Вучич до голяма степен отхвърли протестите като "политическа" акция и разпространи теории за чужди сили, които организират митингите.

Според проекта Small Arms Survey Сърбия има най-високото ниво на притежание на огнестрелни оръжия в Европа - над 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase