Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи по повод получена от кмета на София информация за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие, съобщиха от ВАП.

Кметът Йорданка Фандъкова е информирала прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „Демократична България" и от представляващи ПП „Код", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември. Според общинските съветници, то може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС".

Съветниците от „Демократична България“ и представители на партия "Код" изпратиха вчера писма до кмета Фандъкова, в което настояват тя да наложи забрана по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Двете събития, обявени в социалните мрежи, са митинг и шествие.

Убедени сме, че има несъмнени данни, че двете мероприятия са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната, се казва в позицията на съветниците от „Демократична България“.

От ВАП съобщават, че е извършена проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столичната община.  

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност, допълват от прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase