Снимка: Булфото, архив
fallback

Трима мъже, за които се смята, че са съпричастни към извършване на множество телефонни измами, са задържани след активна работа на криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен, съобщава „Фокус“.

Установено е, че мъжете са имали различни роли при вземането на парите от потърпевшите и пренасянето им до определени места на територията на област Русе и Република Румъния.

Работата по разкриването на извършителите е започнала след множество сигнали за опити за измами и довършени престъпления в началото на месец септември на територията на град Шумен. Криминалисти от Областната дирекция на МВР и колегите им от Районно управление на МВР-Шумен попаднали на следите на 33-годишен местен жител и други двама мъже, които взимали хвърлени пари и ценности.

Тази практика била приложена и срещу 86-годишна жена от Шумен. Около 12.15 часа на 27 септември, неизвестен мъж я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон. Използвал добре отработена схема – първо заплашвал жената, че ще й се случи нещо лошо, ако не предостави искана парична сума, а след това се представил и за полицай и заявилна жената, че провежда полицейска акция за задържане на измамници.

Измамниците успели да я убедят да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности и да ги хвърли през терасата на шести етаж на жилищен блок. С идеята, че помага на полицията, жената сложила в торбичка сумата от 5 000 лева, три златни монети, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила.

След получения сигнал за извършената измама, полицейски служители предприели незабавни действия за задържане на извършителите. Около 18.15 часа на 27 септември на главен път Русе-Варна, в село Струйно, за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишният Тихомир Й. от Шумен.

При извършения личен обиск в него са намерени и иззети над 4 000 лева и златни накити, румънски парични средства и винетни стикери за Република Румъния. В жилище, обитавано от него, са намерени още 1 000 лева и златна монета.

Пред криминалисти той обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен, а 200 лева той предоставил на друг участник, като „заплатата“ му оставил в тайник в покрайнините на града.

Изяснено било, че Тихомир Й. е участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на месец септември. При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите, е участвал още един мъж от Шумен. Това е 30-годишният Пламен Д.

За периода от 15 до 27 септември, 30-годишният мъж е взел пари и ценности о т5 реализирани измами. Установено е, че предаването на парите ставало чрез различни тайници в покрайнините на Шумен. При други четири измами, реализирани през месец септември, Тихомир Й. действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му - Ярослав Я., на 33 г. от Шумен.

Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал Тихомир Й. Оставял ги на различни места - при указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и Република Румъния. Единият от ангажираните с прибирането на парите е използвал 8-годишния си син, за да взима изхвърлените с торбички суми.

За срок до 24 часа са задържани Тихомир Й., на 33 г., Ярослав Я., също на 33 г., и Пламен Д. - на 30 г. С постановление на прокурор от Районна прокуратура-Шумен те са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Шумен.

Образувани са досъдебни производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Човек

преди 5 години

Израстнали сме заедно с Тихомир, все гледаше уж някоя далавера, нещо тънко. Защо като му трябват повече пари не се хвана тираджия, и без това е бачкал или шофьор на бус или таксиджия, друго не е работил. Вместо с глупости да се занимава....!!!

10

Анонимен

преди 5 години

Задържаните да са спокойни, нашето "строго" правосъдие ще ги пусне още утре! Нали е работен ден и трябва да продължат да работят!

9

Анонимен

преди 5 години

явно не са си платили такса спокойствие.

fallback