Снимка: Reuters

Хърватия е гневна от решението на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия, чието произнасяне вчера беше временно прекратено от драматичното самоубийство в съдебната зала на един от осъдените военнопрестъпници, предава македонската албаноезична телевизия "Алсат-М", цитира "Фокус".

Още по темата

Някогашният командир на силите на босненските хървати генерал Слободан Праляк вчера изпи отрова, след като съдиите на Хагския трибунал потвърдиха присъдата от 20 години затвор за военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина, след което той по-късно почина в болница.

Други пет бивши военни и политически лидери на босненските хървати също бяха осъдени на различни срокове в затвор.

Законодателите в хърватския парламент в четвъртък оцениха, че решението на трибунала да потвърди присъдата свързва кампанията за етническо прочистване в Босна и Херцеговина с тогавашното държавно ръководство на Хърватия.

Парламентарните партии в страната излязоха със съвместно изявление, в което се посочва, че присъдата "пренебрегва историческите факти и доказателства, следователно е несправедлива и неприемлива".

"С трагичен акт... генерал Слободан Праляк символично насочи вниманието към несправедливостта на решението", се казва в изявлението на водещите хърватски партии, които изразиха и съболезнования на семейството на Праляк.

Хърватските законодатели започнаха днешната сесия с едноминутно мълчание в памет на починалия генерал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase