Снимка: Булфото, архив

Тяло на убит мечок откриха служител на националния парк "Централен Балкан".

Те са се натъкнали на животното в четвъртък към 20 часа в местността Картала в землището на казанлъшкото село Енина в Стара планина, информираха от полицията. 

Огледът показал, че 3-годишният мечок е с огнестрелна рана в областта на корема.

Тепърва специалисти от Тракийския университет в Стара Загора ще направят аутопсия на 80-килограмовото тяло, за да установят по-точно причината за смъртта на защитената от закона мечка и времето, когато тя е простреляна.

Предполага се, че бракониери са гръмнали мечока с ловен автомат, тъй като в района нямало разрешение за отстрел на подобен екземпляр.

Той, макар и тежко ранен, успял да се отделечи от мястото на атаката и така стрелците са изгубили следите му. Най-вероятно животното е дошло откъм град Априлци на север, където търсело храна.

Убитият мечок е една от 6-те мечки на територията на парк "Централен Балкан", чието движение се следи с монтиран в тялото му джипиес предавател.

Мечокът дори си имал име - Пламен, а чипът му за проследяване бил монтиран през миналата година. Еколозите тръгнали да го търсят, тъй като връзката с мечока се загубила внезапно.

Неотдавна от Енина имало сигнали за разкъсани от дивеч домашни животни, но стръвница не била открита. Малко било вероятно сегашното убийство да има връзка с убитите домашни животни.

От Централен Балкан имали съмнения, че и други от техните мечки са простраляни нелегално, тъй като с други две от тези с чиповете - мечка и мечок, връзката също била изгубена от известно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase