Валентин Радев. Снимка: архив, Булфото

Българският гражданин, който бе пребит от турски граничари, е искал да влезе в Турция, но заради забавяне се е отказал и е решил да се върне. Това е предизвикало проверката от страна на турските власти, обясни вътрешният министър Валентин Радев.

Той даде подробности, че нашият гражданин е искал да влезе в Турция, но на турската граница е имало проблем и не са успели да му сложат бързо печат. Отказал се да влиза в Турция и затова направил обратен завой през КПП-то. Турските граничари решили, че има нещо съмнително и решили този автомобил да премине през рентген.

"След 10-20 метра вече в нашата част те го настигат. Грубо са действали, непозволено и на наша територия. Те са се извинили и в момента има контактна група между двете страни и уверение, че граничарят ще бъде наказан", обясни Радев.

Още по темата

Министър Радев допълни, че един от граничарите е бил агресивен.

"Страхът му е бил да не бъде уволнен, ако не бъде този гражданин проверен. Даже сега нашият гражданин още виси непроверен в тяхната система и те молят да дадем данни за него", допълни той.

Външният министър Екатерина Захариева коментира, че нашата гранична полиция е потърсила разговори и обяснения от турските си колеги. В резултат е получила извинения и уверения, че ще се разследва инцидентът от тяхна страна и служителят, който си е позволил това, ще бъде наказан.

От своя страна от ВМРО остро осъдиха случая и настояват тези граничните полицаи вече да не бъдат допускани на територията на България.

"Да не забравяме, че българо-турската граница е външна граница на ЕС и този акт на насилие поставя под съмнение лоялността на Турция като държава, която е подписвала редица споразумения за охрана на границата на ЕС и недопускане на инциденти", коментира Красимир Богданов от "Обединените патриоти".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase