Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Нова схема за телефонни измами, в която е замесено името на Столичната община и мнимо допитване, което тя организира, действа в София.

Този път измамниците се представяли за служители на общината и обяснявали, че правят допитване сред столичани колко пъти са ставали жертва на телефонни измами, пише "24 часа".

“Мъжът ми каза, че понеже полицията не може да се справи с телефонните измами, общината се е заела да реши проблема. Затова организирала сдружение на доброволни начала, а минималната вноска била 500 лв.”, разказа Сия Василева.

Жената се усъмнила в думите на мнимия общински служител, попитала иронично дали да хвърли парите през терасата, или ще получи указания къде да ги остави. Той млъкнал. След секунди обаче продължил: “Ама, госпожо, моля ви се, малко по-сериозно. Ще ви дам име и телефон на мой колега, с когото да се свържете”. После обаче той затворил телефона и така и не станало ясно за какво общината иска парите и как ще ги ползва, за да се справи с ало измамниците.

“Нека хората да не се подвеждат и да внимават, когато някой им се представя от името на която и да е институция. Общинските служители не могат да ходят по къщите и да събират пари”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя беше категорична, че общината не прави никакво допитване за телефонните измами, нито сформира доброволческа група, за да се справи с тях. Фандъкова подчерта, че общинските служители не събират пари на ръка, а средства, платени от граждани за услуги или данъци, постъпват само през касите на кметството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase