Снимка: Bulgaria ON AIR

30-годишният пастир Костадин Митев е запалил пожара в Кресненското дефиле по непредпазливост, съобщи районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Мъжът е от ромски произход и е пасял говеда на друг човек.

Във фаталния четвъртък извел стадо от 70 животни на водопой край село Мечкул. Запалил цигара, но видял, че стадото се е разпръснало на две, хвърлил неизгасената цигара и хукнал да гони кравите.

Малко след това видял, че избухва голям пожар и се опитал сам да гаси. Не успял и се обадил на кмета на близкото село Брежани, за да каже, че има пожар, но не признал, че той го е запалил.

До вчера Костадин давал различни версии пред разследващите и отричал той да е извършител. Снощи обаче бил "закован" с твърди доказателства и направил самопризнания.

Според прокуратурата щетите досега са за 3,3 млн. лева, но се очаква след подробна експертиза да стигнат няколко десетки милиона.

Костадин има присъда за кражба отпреди 6 години и е реабилитиран.

Прокуратурата ще иска задържането му за постоянно в ареста.

Пожарът вече е овладян, но екипи на пожарната продължават да работят на място през следващите, за да не се допусне възобновяването на огъня, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За гарантиране спокойствието на местните жители в района на дефилето и главният път е осигурено полицейско присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase