Снимка: архив, Булфото

Пети ден продължава гасенето на огнената стихия в Кресненското дефиле. Информация от последния брифинг на вътрешния министър Валентин Радев е, че през нощта село Влахи е било евакуирано заради бедствието.

Пожарът, който обхвана 16 хил. декара горска площ, постави въпроса кой запали гората? Гостите на "България сутрин" подкрепиха тезата, че не става дума за умишлени действия.

Още по темата

"Ако това е бил умишлен палеж, би значило правителството да се гръмне в коляното. То прокарва вариант за магистрала "Струма" и отрича този, който ние от Института за зелена политика предлагаме, с тезата, че там би се оформила голяма екологична катастрофа", заяви Петко Ковачев.

Той продължи, че колегите му също смятат, че палежът няма никакво отношение към това дали магистралата ще бъде вградена в района на Кресна или не.

Думите му пред Bulgaria ON AIR подкрепи и изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков, според когото няма никаква връзка между разчистването на терен и горски пожар.

"Всяка година ставаме свидетели на едни и същи пожари. Явно културата в този район на Пирин е ниска и хората не осъзнават последиците", твърди Бойков.

Гостите на телевизията смятат, че по-важното е да се отдаде заслуженото на 600-те души, които се борят със стихията от първия й ден и да се работи по възстановяването на региона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase