Снимка: архив, Булфото

21-годишният студент Тодор Маринов, който нападна незрящи туристи в Несебър отново се размина с килията, но отива под домашен арест. Това реши Бургаският Окръжен съд, след като прокуратурата протестира решението на магистратите в Несебър, които му наложиха най-леката мярка - парична гаранция от 3 000 лв, пише "Монитор".

В съдебната зала Тодор демонстрира разкаяние и заяви, че съжалява за инцидента. Освен това не искал умишлено да нарани туристите. Той се оправда, че агресивното му поведение било провокирано от групата словашки туристи. Той няколко пъти им свирил с клаксона на "Мерцедес"-а си, дори опитал да ги заобиколи. После една от жените му чукнала по стъклото и той се изплашил, което било и причина да си изтърве нервите.

"Дадох им достатъчно време, за да се отдръпнат, но те не го направиха. Аз подскочих, стреснах се. Не знам защо реагирах така, аз съм спокоен човек. Нямаше как да видя, че са слепи", оправда се Тодор. Обясненията му обаче не трогнаха съдия Даниел Марков, който веднага го обори с контрааргумент, че хората са били с бели бастуни, които е странно да не бъдат забелязани. "И 10 пъти да им свириш, това са слепи хора, ами ако бяха глухи.....?", риторично запита съдията.

Още по темата

През цялото време обвиненият студент твърдеше, че е със спокоен и уравновесен характер. На противоположно мнение бе прокурора, който посочи, че според резултата от експертизата, Тодор лесно изпада в свръх емоционални състояния и има изключително нисък праг на въздържане.

От държавното обвинение определиха решението на Несебърския районен съд за освобождаването му срещу 3 хил. лв. гаранция като неправомерно и незаконосъобразно. Според обвинителите, младият мъж е демонстрирал дръзко и брутално незачитане на реда в България и погазване на нормите в обществото. С това становище се съобрази и съда.

"Грубо погазване на правни и етични норми. Този начин на поведение на фона на хиперемоционалната ти структура крие риск ти да възприемаш една ситуация като провокативна и да извършиш нещо по-опасно. И да ти вземем гаранцията, тя ще е в тежест на родителите ти. А ти трябва да стоиш на хладно", каза съдия Даниел Марков, след което измени наложената мярка от "парична гаранция" в "домашен арест". Само тежкото заболяване на Тодор го спаси от килията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase