Снимка: Кадър Нова тв

Много ало измамници продължават да живеят в "Квартала на богатите" в Горна Оряховица дори и да са арестувани, осъдени и с отнети от държавата къщи.

Оказва се, че луксозните им имоти са взети само на хартия, защото законът го позволява. Така че ало измамниците продължават да живеят в къщите си, построени и обзаведи с пари от мошеничество, потънали в лукс само като плащат символичен наем. 

Много от хората, уличени в телефонни измами, продължават да работят с телефоните. Хора без официални доходи, но с имоти и коли за стотици хиляди левове.

"Преди 10 години я  купих за 7 000 лева", обяснява Злати Златев, един от измамниците, пред Нова тв.

"Може да съм оправил някои работи, ама аз работя, кредит имам", уточнява той.

Друг собственик на луксозна къща твърди, че я е купил за 2-3 хиляди лева. Освен това няма никакви пари и не взима социални помощи.

От месец под ръководството на Националната полиция са сформирани специализирани звена, които по места да се борят с телефонните измами.

"Това е много добре като идея, защото наблюдават пряко и само лицата, които извършват телефонните измами.
Така предварително се знае информация и за колите, които карат", обясни главен инспектор Илиян Личев от полицията във Велико Търново.

"Контингентът е доста голям и все още са доста по-напред от нас като кадрово обезпечение", заявява още инспектор Личев.

В луксозна къща живее и Иван Белински - осъждан за телефонни измами. Преди години е осъден - възрастна жена му дала всичките си спестявания, след което се самоубила.

"Когато излязат от затвора и започнат пак да се занимават, стават по-предпазливи. Но това не означава, че са неуловими", обяснява главен инспектор Мариян Лонгинов –началник сектор "Криминална полиция" в Горна Оряховица.

Луксозен е и домът на Кольо Мишинито - сочен за един от големите телефонни измамници в Горна Оряховица. Иначе живее с инвалидна пенсия. Къщата му беше проверявана от данъчните преди 2 години.

"От този град съм, живея в един от кварталите, където те дойдоха да живеят. Те направиха името на града. Преди се славеше като железничарски град, сега като кажеш, че си от Горна Оряховица значи си телефонен измамник. Те продължават да го правят, но ние ще продължаваме също, докато играта приключи, докато не влязат в затворите и не приключи тази дейност, наречена телефонна измама, която вече 25 година продължава да работи", заяви главен инспектор Мариян Лонгинов.

Къщата на сочения за тартор на телефонни измамници Злати Николаев е на стойност 200 000 лева и е отнета от държавата, но той пак живее в нея.

Бивш полицай от Горна Оряховица, осъждан и излежал присъда за подкуп, твърди, че е "нагласен" от телефонни измамници с белязани пари. Твърди, че и преди, и сега телефонните измамници са покровителствани.

Главен инспектор Мариян Лонгинов обаче отрича такива твърдения.

"Най-отговорно мога да заявя, че в Горна Оряховица и Велико Търново тук покровителстване няма", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase