Снимка: Булфото, архив
fallback

18-годишен младеж е задържан в полицията в Пазарджик, след като пребил лекарка и охранител в Спешното отделение на местната държавна болница.

Oще по темата

Инцидентът е станал в четвъртък по обяд, потвърдиха от полицията.

Пострадалата д-р Гергана Анчева е настанена в неврохирургията на болницата, заради сериозните наранявания, а охранителят е освободен за домашно лечение, след като му е оказана медицинска помощ.

Нападателят Димитър Костадинов от беловското село Момина Клисура е арестуван на местопрестъплението от извикания на мястото полицейски автопатрул. Той е придружавал тежко ранения си при катастрофа братовчед от Белово до пазарджишката болница. С него са били баща му и чичо му.

"Нападна ме в гръб. Неочаквано, още преди да успеем да окажем помощ на ранения без по какъвто и да е начин да го предизвиквам", разказа пред "24часа" д-р Анчева.

При пристигането на линейката тя помолила младежа да помогне да прехвърлят ранения, който бил с размазано от катастрофата лице, от носилката на линейкана на носилка на спешното отделение.

Вместо това 18-годишния започнал да псува и да се заканва със саморазправа ако веднага на мястото не се яви хирург.

"В този момент видях нашия охранител да опитва да се намеси. Един мъж го хвана за ръцете в гръб, а друг започна да го души. По-късно разбрах, че това всъщност са бащата и чичото на този, който ме нападна. Аз тръгнах да помогна на охранителя и да извикам полицията, за да мога да си свърша работата с ранения пациент. В момента, в който се обърнах почуствах много силен удар в тила. Докато съм падала ме е ударил втори път. Явно ме е и ритал, защото имам и синини по ръката", сподели лекарката с 32-годишен стаж.

Тя е с много силни болки в главата, световъртеж и повръщане, както и проблеми със слуха след побоя. Поставена е на системи.

Очевидци на побоя потвърдиха разказа на д-р Анчева. Те допълниха, че след като се е саморазправил с лекарката Димитър Костадинов нанесъл удари и на охранителя.

Пострадалата лекарка не скри, че сериозно се е замислила дали да продължи работата си в Спешна помощ, където дава дежурства от 2007 г., въпреки че е акушер-гинеколог.  Тя обясни, че не за първи път е жертва на агресия, но до момента винаги е съумявала по някакъв начин да се защити.

Заради случилото се в петък по обяд около 50 лекари, медицински сестри и болнични служители излязоха на спонтанен протест под надслов: "Не на агресията" пред отделението по Спешна помощ. Те настояха държавата отговорно да се намеси, за да се спре агресията и нападенията над медицински лица при изпълнението на служебния им дълг.

Протестиращите поискаха и справедливо наказание за нападателите над колеждата им и охранителя.

Разказаха, че до тях е достигнала информация, че 18-годишният нападател бил кандидат за работа в полицията, а баща му пожарникар.

Поради това имало опити за въздействие върху ръководството на здравното заведение да не се дава гластност на случая. Директорът на болницата д-р Васил Вълчев потвърди тази информация.

Той обясни още, че въпреки нападението медиците от болницата са оказали необходимата помощ на пострадалия в катастрофата, опериран е и е настанен в отделението по "Уши, нос и гърло" в стабилно състояние.

Междувременно стана ясно, че ареста на побойника Димитър Костадинов е удължен от прокуратурата на 72 часа.

От държавното обвинение ще поискат от съда да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу него е повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда по хулигански подбуди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

AJD

преди 7 години

Защо няма нито един осъден лекар или медицинска сестра, при положение че 50% от тях са за затвора?!?Лекарите се гаврят с живота на хората и никой нищо не им прави! Нормално на някой да му писне от тях и да се саморазправи при положение, че няма закони които да го правят, а има само такива които да ги защитават!!!

24

Ина

преди 7 години

Определено докторката няма вид на пребита, мисля че силно е превувеличено това с пребиването. Неоправдавам саморазправата, но познавам доктори, за които ще се радвам да ги бият.

23

Анонимен

преди 7 години

Ами нали има камери - да видим от тях истината. Не ми се вярва 3мата придружители с кървящ младеж да са налетели директно на бой. Вярно че линейката може да не е дошла на време да помогне и те да са афектирани, но от друга страна пациент с течаща кръв и те да започнат побой, без да се опитат да помогнат - не се връзва!!!Какво ли се крие зад всичкия този цирк?

fallback