Снимка: архив Reuters
Докато майките протестират за 56 лева увеличение над помощите от 220 лева за деца, дядовците хвърлят хилядарки в буквалния смисъл на думата, за да ловят мними ало измамници.
 
Поредният фрапиращ случай от днес е от Варна. Там 71-годишен мъж метна през тересата… 19 000 лева на телефонни измамници. Човекът си мислел, че съдейства на органите на реда за залавяне на ало бандити.
 
Това е вторият случай за солидна сума, "припечелена" от престъпниците. Както Dnes.bg писа по-рано мъж от Хасково по същата схема – бил помолен уж от органите на реда да помогне за залавянето на телефонни измамници. 78-годишният мъж откликнал и дал 13 000 лева.
 
От Варна съобщават, че освен 71-тодишния мъж, жертва на измама станало и непълнолетно момче. То "помогнало" "само" с 850 лева, три ръчни часовника и бижута, информира "Дарик".
 
При друг случай измамник се представил за сина на 83-годишен варненец и го помолил за съдействие за получаване на важни документи. Така старецът предал 3000 лева на непознат мъж.
 
"По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога и особено поискани по телефона. Не се доверявайте на непознати хора. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона", съветват отново от полицията.
 
От там допълват, че е важно, че не трябва да се доверяваме лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени. В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията.
 
Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация, допълват още от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase