Снимка: архив Булфото
fallback

Над 10 млн. лв. е дало семейството на банкера Цветан Василев за такси, ремонт и обзавеждане на луксозния си палат край Женевското езеро. Това показват данните на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Организацията наложи преди няколко месеца запор на баровския имот.

Според докумените по делото за конфискация къщата е купена за 23,5 млн. франка. Сделката по придобиването на имота се е оскъпила допълнително от нотариалните такси по прехвърлянето му и брокерския хонорар. От документите става ясно, че само комисионата на посредника е над 648 000 франка, като отделно са били платени около 1,3 млн. лв. за нотариални такси, пише "Монитор".

Oще по темата

Шефът на фалиралата КТБ и съпругата му Антоанета са броили още над 4 млн. лв. за ремонт, обзавеждане и архитектурен план на "Къща Женева", както Василеви са кръстили имението си.

Палатът в Швейцария е най-скъпият имот, който е бил блокиран по дело за конфискация у нас. Според данните на експертите имението се оценява на 47 559 915 лв., което е три пъти повече от общата стойност на конфискуваното от комисията бандитско имане за последната година.

Миналата година съпругата на банкера бе разпитана от прокуратурата по проверка за пране на пари след покупката на имота. Тогава адвокатът на семейството Менко Менков нарече палата "едностайно жилище" от 200 квадрата, намиращо се "в едно швейцарско село". Защитникът обясни и че имотът не бил обзаведен и имал нужда от "ремонт на покрива, който тече".

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е поставила под запор картини, юбилейни монети и други ценности, собственост на Цветан Василев. От документите става ясно, че ценностите са онези, които бяха открити в трезора на КТБ.

Тогава в сейфовете на банката и кабинета на Василев бяха открити 288 платна, оценени на над 990 000 лева. Сред тях има произведения на Иван Мърквичка, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон. След като бяха иззети, картините бяха предадени за съхранение в Националния исторически музей.

Отделно в трезора на БНБ пък се съхраняват над 190 ценности като юбилейни монети, златни кюлчета и икона, инкрустирана с перли, които също бяха иззети от кабинетите на Василев в КТБ. Според оценката на КОНПИ те струват над 750 000 лв. Ценностите са част от обезпечение на бъдещ иск на стойност около 2,2 млрд. лв. срещу Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Вече са наложени обезпечителни мерки на имущество на стойност 1,5 млрд. лв. В тях се включват и дружествени дялове в капитала на десетки търговски дружества, акции в капитала на още дузина фирми, парични средства по 20 банкови сметки, 4 превозни средства, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.

Цветан Василев е обвинен в присвояване на 206 млн. лева. от КТБ. От над година и половина насам обаче банкерът е в Сърбия и се чака решението на белградския съд дали да бъде екстрадиран у нас, както поискаха българските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Ася

преди 7 години

Мда, толкова крадени пари трябва да се похарчат все за нещо. Само не знам защо отговорните институции не взимат никкави реални мерки? Един арестуван няма за пирамидата КТБ.

25

Grigoria

преди 7 години

Ами като не са негови какво му пречи. Нали други хора са ги спестявали цял живот. Василев се е разпореждал с КТБ като с личен банкомат. Не разбирам защо обаче го оставят да му се размине източването на банката. Все още няма даже повдигнато обвинение, да не говорим и че не може да бъде върнат в страната, за да бъде съден. Пълен фарс е всичко, което се случва. Излязоха много доказателелства за това, че е източвал банката обаче вече 2 години резултат няма никакъв. Никакви присъди. Това само в Бълга

24

мели

преди 7 години

Да бъде екстрадиран този крадец Василев до кога ще чакаме виновника да си получи заслуженото .не са ли достатъчни две години?

fallback