Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев се яви във Висшия съд в Белград, където продължава изслушването му по процедурата за неговото екстрадиране, започнало на 16 март.

Пред журналисти неговият адвокат днес заяви, че доводите срещу екстрадирането на Цветан Василев, са, че условията в арестите в България са много лоши, а също и че в разследването, което се води срещу него в България, има политически елемент. Това предаде кореспондент на Bulgaria ON AIR.

Българската прокуратура иска Цветан Василев да бъде върнат в страната заради присвояването на 206 млн. лева от банката.

Пред български журналисти преди три седмици в отговор на въпрос какво е пледирал пред съда Цветан Василев заяви, че КТБ е била "атакувана рейдърски".

Още по темата

"Тази атака е била добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най вече от прокуратурата", посочи той, като отказа да отговори на всички останали въпроси.

Според закона съдията, който е изслушал Василев, няма да взема решение по същество за екстрадицията. Това ще направи друг негов колега.

След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция. А след нея последна дума има министърът на правосъдието. Междувременно в Сърбия на 24 април предстоят парламентарни избори, съответно не е ясно кога ще бъде сформиран новият кабинет.

По официална информация Цветан Василев не е търсил съдействие от българската дипломатическа мисия в Сърбия в последната година и половина - периодът, в който той се предаде на сръбските власти и тече съдебното производство по екстрадицията.

Сръбската преса писа миналия месец, че Цветан Василев е поискал убежище в Сърбия, за да отложи екстрадицията си. Това обяви вестник "Вечерне новости", като посочи, че информацията е неофициална. По този начин Василев си е "купил" най-малко пет месеца сигурна свобода, независимо какъв ще е отговорът на неговото искане за убежище. Съдът в Белград не може да постанови окончателното решение по неговото екстрадиране в България, преди да приключи процедурата по получаването на убежище, пише сръбското издание.

Мярката за неотклонение на Василев, която досега предвиждаше той да се подписва всеки ден, вече е по-лека. Той полага подписа си в централното полицейско управление на Белград веднъж на няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase