Снимка: Булфото, архив
fallback

Скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват заради разбойниците в системата, настоя бившият министър на здравеопазването от кабинета "Орешарски" Таня Андреева.

"Злоупотребите във Фонда за лечение на деца няма да спрат с уволнението на директора Павел Александров. Те са свързани и с част от обществения съвет на фонда, хората в него носят солидарна отговорност", заяви Андреева.

Тя добави, че по време на своя мандат е уволнила Александров за същите злоупотреби. "Имаше сигнали за същите порочни практики, като всички бяха проверени и доказани", поясни тя пред bTV.

Oще по темата

По думите й тогава не са успели да докажат наличието на корупция, но е имало злоупотреби в изразходването на финансовия ресурс на фонда, заплащането на квартири в чужбина, както и голямо забавяне на становищата на болните деца.

Андреева допълни, че е имало и сигнали за посредници, които работят за директора на Фонда в турски болници, които посрещали пациентите и това се заплащало допълнително.

"Работата на фонда е проблемна от 10 години, структурата не работи добре с този Обществен съвет и трябва да настъпи коренна промяна", заяви Андреева.

По думите й по време на нейния мандат е разработен нов правилник за работа на обществения съвет, който е гарантирал прозрачност при разпределянето на парите.

"Толкова истерична съпротива имаше, че започнах да си мисля защо това се случва по този начин. За фонда е много по-лесно да работи на тъмно", допълни тя.

Бившият здравен министър допълни, че по нейно време във Фонда е имало четирима души, които подкрепяли Александров. "Те успяваха да прогонят всеки друг колега, а това буди съмнение", допълни тя.

"Преди всичко трябва да си добър човек, за да се занимаваш с деца. След това да бъдеш лекар", смята Андреева.

Според нея единственият начин да се подобри работата на Фонда за лечение на деца е да се преструктурира.

"Надявам се това да не е показна акция, а първа стъпка в разплитането на проблемите във фонда изобщо", допълни Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

тя

преди 8 години

Шефът на Фонда има физономия на убиец и косвено е точно такъв!

25

На прицел

преди 8 години

Давай генерале, мачкай свой и чужди. Ти не си комунист нищо че свиреше на Б. Тошо. Ти не си крадец , нищо че присвои бизнеси и открадна милиарди. Давай че малко ти оства...

24

Анонимен

преди 8 години

Снощи на мача, много лоши неща се чуха за т.н. ББ... Какво става това ли е всенародния любимец :)

fallback