Снимка: архив, БулФото
fallback

Жертвите на телефонните измамници са все по-възрастни хора - над 75 години, а участниците в тях стават все по-изобретателни, предупреждават от Главна дирекция "Национална полиция".

Само през последния месец са установени петима участници в престъпните сценарии на територията на страната.

Съветите към гражданите са да не дават пари на непознати за тях, независимо от предлога, да не се доверяват на непознати, да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона, да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.

Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането.

Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.

Класическа е вече схемата за “тежко пострадал роднина, на който е необходимо да се направи скъпоструваща операция”. Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки, създават у тях представата, че разговарят със свой роднина. Измамниците се представят за лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал, но за операция няма налична сума в здравната каса. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап.

Може да се съобщи на жертвата и че близък роднина е пострадал при инцидент в чужбина, като за медицински манипулации са необходими десетки хиляди евро или долара.

Под предлог “заразени близки и роднини с птичи/свински грип, ебола" измамниците отново се представят за лекари и искат пари за скъпа ваксина.

Друга схема е за “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете”. Измамниците се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че парите са необходими за освобождаване на близкия човек.

Тези схеми имат и усложнен вариант -  прави се явен опит за телефонна измама по "традиционния начин" - под предлог за пострадал близък роднина (ПТП, спешна операция, пожар и др.). Следва ново обаждане след около 2-3 минути, при което измамникът съобщава, че е служител на полицейските служби и знае, че току-що е бил направен опит за измама, поради което е необходимо да се даде определена парична сума, банкнотите от която да се "бележат", за да бъдат задържани измамниците. Може и тези обаждания да са в обратна последователност.

Друга известна схема е за нужда от пари за освобождаване на колетна пратка с голяма сума пари, уж изпратена от чужбина от близък. Парите са необходими, за да не бъде задържана на митницата и ще се възстановят от “пратката”.

Под предлог закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин, измамниците се обаждат на жертвите си, представяйки се за служители на магазина. За да си вземат наградата обаче е необходимо да закупят ваучери за определена сума и да продиктуват номерата. Жертвите на тази схема са по-млади хора.

Вижте още във видеото на пресцентъра на МВР!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Вуте

преди 8 години

Жертвите над 75 г.?Или както гласи поговорката: Богати като американски пенсионери! Дай Боже всекиму! Амин!

11

Радка

преди 8 години

Ама толковя са нагли постоянно звънят н домашния на доктори се правят на енергослужители на роднина на внук ми на дъщеря ми писна ми вече Даже оня ден един се представи че е от полицията уж ги следели и ми каза да се съглася със тях и аз не им вдигнах телефона

10

Анонимен

преди 8 години

Балъците нямат възраст.И на 22 и на 72 са си все балъци.Общото е че са от прованса.

fallback