Снимка: Булфото, архив

Между 8 000 до 12 000 евро плащат за новородено българче в Гърция, показва разследване на Нова телевизия. Според един от участниците в схемите за търговия с бебета, само за месец около 10 родени у нас деца тръгват по каналите.

Още по-шокиращото е, че част от децата на практика се осиновяват, за да стават донори на органи.

“Аз съм чувал за такъв канал и знам човек, който държи такъв канал и... Така говорят, така предполагам... Човекът ми казва така: "Пламене, докарай ми момче, момиче, не ме интересува на колко години е, никакви документи не искам да имам. И да няма документи, вика, не ме притеснява тази работа. Той не иска да има никакви документи това дете", разказва през телевизията Пламен Димитров.

Мъжът разказва още, че някои от клиентките в престъпната схема си купували деца, просто защото не искали да развалят фигурите си с бременност. От разказа на Димитров става ясно още, че момичетата се търсят повече и се продават за повече пари, отколкото момчетата. Когато обаче става дума за близнаци, съществува голяма вероятност те да бъдат разделени, защото така организаторите на схемата ще получат повече пари от отделната им продажба.

В момента в Солун текат разпити, а скандалните разкрития за пазара на новородени провокираха и проверка на версията за трафик на деца за търговия с органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase