Снимка: Gettyimages

Криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав задържаха съучастник в телефонна измама. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен за БТА.

Вчера около 17:30 часа на домашния телефон на 76-годишна жена звъннал мъж, който се представил за неин родственик. Казал й, че е купил изгодни радиатори.

Помолил я да се обади на мобилен телефон, за да провери дали са пристигнали. Мъжът, на когото тя позвънила обяснил, че са пристигнали, но за радиаторите трябва да се плати мито в размер на 3000 лева. Тя казала, че има, но може да даде само 1000 лева.

Предложили й да пратят човек, на когото да ги предаде. Малко по-късно жената разбрала, че е измамена.

След получения сигнал започнала работа по разплитане на измамата. Установен бил съучастникът, който е 18-годишен.

Пред полицейските служители той обяснил, че пуснал обява в сайт, че търси работа. Преди няколко дни му се обадил мъж и му предложил да работи във фирма за дограма. Обяснил, че неговото задължение ще бъде да ходи да взема мерки и да получава капаро за поръчките.

Мъжът се съгласил и така отишъл на първата си поръчка на адрес във Велики Преслав. Парите трябвало да занесе в офис на фирмата в Русе.

По пътя обаче получил нареждане да ги остави в кутия от цигари, която била оставена до табела на село Писанец.

18-годишният младеж се усъмнил, че има нещо нередно, но оставил парите и си взел от тях сумата, която му обещал "шефът".

Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в града. За престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК е започнато досъдебно производство.Работата по случая продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase