Снимка: Архив Bulphoto

Весо Дебелия беше съвсем-съвсем в периферията на ВИС-2. Да, поемал е обектите, но е бил съвсем в периферията на нещата. Това заяви пред Нова телевизия Ботьо Ботев, бивш началник отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция", който бе поканен да коментира бруталния разстрел на бизнесмена Веселин Стоименов. Убийството стана в четвъртък вечерта, около 20,30 часа в столичния комплекс "Макси".

Още по темата

Според Ботьо Ботев нова гангстерска война едва ли е възможна. "Промени се и политическата обстановка, и самата нагласа в структурите на силовия бизнес. Тези момчета разбраха, че с бухалки не стават нещата", заяви Ботев.

"Поемал е обекти, работил е обекти, но е бил съвсем в периферията на нещата", заяви Ботьо Ботев. Той обясни, че тези обекти, които е управлявал, не са били негова лична собственост, а на хора, които седят на заден план.  "До известна степен се знае кои са. Докато Жоро Илиев беше жив, всичко е минавало през неговите ръце. След това нещата се поеха от доста интересни личност", коментира бившият разузнавач.

Според екс началника на полицията убийството е подготвено много добре, много прецизно. "Мое мнение е, че така известният Весо Дебелия не е бил кой знае каква личност в сферата на престъпния бизнес. Минавам към същността – подготвено е добре убийството, според стандартите, както са ставали не един или два случая", обясни Ботев.

Ботьо Ботев заяви, че у нас т.нар. килъри нямат тази професионална подготовка, каквато имат "колегите" им по света. "В руските сфери обаче това го има – този почерк, този професионализъм", посочи топ ченгето.

"Убеден съм в едно – хората, които работят, имат желание да бъде разкрито престъплението. Въпросът е как ще се постигне в хода на работата. Работата по убийствата е изключително трудна. Всяко едно убийство понякога се явява изключително трудно за разкриване. Работата по убийствата е айсбергът в работата срещу криминалната престъпност и тя трябва да бъде поета от най-професионално подготвените хора", заяви Ботьо Ботев.

Според него е прекалено рано е да се правят изводи за убийството и нищо не може да бъде изключено на този етап. "Работата по един такъв случай е много трудна, това е огромна работа. Всяко едно убийство, дори и най-обикновеното, понякога се оказва изключително трудно за разкриване", коментира Ботьо Ботев.

Запитан защо не е разкрито убийството на Георги Илиев, Ботев заяви, че това убийство е трябвало да бъде разкрито – имало е и база, и доказателства. "Считам, че в този случай имаше намеса на твърде отговорни личности, които встъпиха тогава в този процес и които определено считам, че попречиха на хода на по-нататъшното развитие. Не говоря за интерес, а липсата на професионален опит и амбиции", посочи още Ботев.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase