Снимка: Архив Reuters
fallback

Контрабандните цигари вече се продават за 35-36 лв. за стек, е записано в консолидирания отчет за третото тримесечие на 2015 г. на "Булгартабак". От информацията излиза, че нелегалните папироси са поскъпнали с около 1 лев кутията, пише "Труд".

Oще по темата

Клиенти на черния пазар също потвърдиха, че за няколко месеца от началото на годината досега цената на кутия от масовите нелегални марки като „Ракел“ и „Слимс“ се е увеличила от 2,50 на 3,50 лв.

Така цената на незаконните цигари вече се доближава доста повече до тази на най-евтините легални продукти, която е 4,10 лева за кутия. За първите девет месеца легалните цигари са поскъпнали с едва 10 стотинки на кутия, сочи още статистиката.

Тези фактори са довели до спад на контрабандата, като законният пазар на цигари се е увеличил с 11,6% от началото на годината спрямо деветмесечието на 2014 г., пише още в отчета на "Булгартабак".

Заради повишението на акцизите от догодина обаче се очаква увеличение на цените на легалните цигари с между 20 и 80 стотинки, прогнозират компаниите в бранша. Това може да обърне тенденцията.

"Въпреки нарастващия обем на бандеролни продукти недостигът на оборотен капитал в търговските обекти продължава да е задържащ фактор както за “Булгартабак”, така и за другите компании", отбелязват от дружеството.
Оттам обясняват, че заради повишението на консумацията на легални продукти търговците все по-трудно могат да си направят сметка от колко кутии се нуждаят.

Най-голям пазарен дял у нас продължават да държат евтините цигари и тези в средния ценови сегмент - до 5,20 лева за кутия (над 87%).

От "Булгартабак" отбелязват, че се засилва тенденцията българинът да търси все повече дълги цигари - 100 мм. От международните компании допълват, че се запазва и тенденцията у нас да се пуши голямо количество тънки цигари от категорията "слимс".

Най-голям пазарен дял от продажбите на цигари продължава да държи "Булгартабак" - 31% към края на деветмесечието. Дружеството отчита чиста печалба за периода 45,9 млн. лева при 11,9 млн. лева година по-рано.
Основна причина за по-добрия финансов резултат са намалелите разходи на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

GOLIAMA NOVINA,GOLIAMA RADOST ZA PRAVITELSTVOTO--NARODA PUSHI I SE TROVI--KOLKOTO PO-MALKO HORA OSTANAT,TOLKOVA PO-DOBRE ZA PRAVITELSTVOTO.

14

Анонимен

преди 8 години

То си един вид вътрешен отчет,за вътрешни хора.

13

Няма доказателства

преди 8 години

Дааа, за контрабандни цигари всеки говори, но никой не ги е виждал. Обвинения можем да сипем на поразия, но доказателства никога не можем да покажем.

fallback