Снимка: архив, Булфото

Съмнителният бус на летище София създаде паника, а това е една от целите на тероризма, коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов предBulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него всяка една подобна криза трябва да се обърне в ползва и да се обмисли какво е станало.

"Доволен съм, че това нещо стана по две причини. Първо, че ще видим и направим анализ как да се действа, какво да се прави и да не се прави по време на подобна ситуация. Второ, доволен съм, че наистина нямаше бомба", коментира експертът.

Той обясни, че в много страни се правят учения и те са нещо нормално.

"Всички държави трябва да знаят как се действат, но не само органите на реда, а хората, фирмите, журналистите. Ето защо мисля, че сме на този етап, на който трябва да разработим такива тестове и упражнения, за да могат хората да имат представа и познания как да действат", обясни Божилов.

По думите му неправилното действие в критична ситуация може да предизвика повече жертви.

Според експерта по сигурност е лошо заключението бежанците да се свързват само с тероризма и да се каже, че всички бежанци са потенциални терористи. Той все пак отбеляза, че има риск от много фактори, свързани с чужденците и именно те създават напрежение в обществото.

"Не изключваме възможността терористи или бойци, които са се сражавали в Ислямска държава да преминат като бежанци на територията на Европа и има данни за такива случаи", добави Божилов.

Борбата с тероризма преминава през много етапи - добра координация, обучени служби, както и ангажираност на обществото, поясни експертът. Според него един от основните фактори, които ражда тероризмът е радикализацията.

"Виждаме какво стана във Франция, в Белгия. Това са млади хора, изгубили перспектива за социална реализация и именно те извършват терористичните актове. В нашето общество също трябва да направим анализа кои са тези групи, които са склонни към радикализация и да се работи с тях превантивно", подчерта Божилов.

Според експерта България и държавите от Балканския регион са уязвими от влиянието на радикални групи, но най-рискови са държавите от бивша Югославия.

"Има и друга опасност - ако Европа по някакъв начин изостави Балканите и те бъдат обособени, отделени и станат една буферна зона за бежанците", добави Божилов.

По думите на експерта споразумението между Турция и ЕС е един от начините, за да се намали притокът на бежанци и мигранти към Европа. Това обаче ще намали притока само по Балканския маршрут.

"Голяма част от мигрантите минават през Средиземно море и ако Европа не иска да бъде залята от потоци от чужди граждани, трябва да се замисли за политиките си в Северна Африка и в Близкия Изток", коментира Божилов.

Европейският съюз все още не е изградил системите и възможността да действа в сферата на сигурността, оцени експертът.

"Много изследователи определят ЕС като икономически гигант, но джудже в сферата на сигурността", определи специалистът.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase