Снимка: Reuters, архив
fallback

Граничните полицаи много често изпадат в ситуации като тази край Средец, където беше застрелян имигрант от Афганистан, коментира Валентин Попов, граничен полицай и председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР пред БНР.

Oще по темата

"Има правила за употреба както на сила и помощни средства, така и на оръжие в МВР. Предполагам, че тези правила са били спазени, но не мога да твърдя нищо предварително", каза той.

Според него в ситуация, като тази, в която са били граничните полицаи край Средец, е изключително трудно да се направи правилна преценка на ситуацията и да се реагира адекватно.

Той обясни, че подобни ситуации са ежедневие за полицаите в граничните райони, а групи от по 20, 30, 40 човека, които минават границата са честа практика.

"Твърде рано е да се говори за виновни и силно се надявам, че колегата няма да бъде обявен за виновен, преди да са приключили определени процедури", коментира Попов.

При всички случай трябва да има разследване, но е рано да се говори дали някой ще бъде виновен или не, смята той. Попов беше категоричен, чее било въпрос на време да има такъв инцидент.

"Колегите работят в изключително тежки условия като се мине през чисто битовите условия и честотата на тези командировки. Има немалко случаи, когато хора се командироват за по 15 дни през седмица на турската граница. Граничарите са изключително тежко натоварени, Гранична полиция в момента издъхва", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Разследващ

преди 8 години

"Рикошет след изстрел във въздуха..." означава - полицая е произвел изстрел във въздуха, НО НЕ В БЕЗОПАСНА ПОСОКА, на пътя на куршума е попаднала преграда и той е рикоширал посока жертвата. Законите ни са ужасни, но предвид обстановката... нощ, 50+ разгневени *** - гора, мост(там където е рикоширал, хванали са ги под моста), река... и тия вероятно са били вече скапани от дежурства и работа, води до това... Като цяло трябва НОВА ПРАВНА РАМКА ЗА УПОТРЕБА НА ОРЪЖИЕ В ГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ...

19

Анонимен

преди 8 години

ако нашите продажни власти-прокуратура,съд,медии,правителство и всякаква ***,осъдят граничаря,то режат клона на който са се излегнали/не седнали/.Но тогава не трябва да седим и да пишем по форумите и да си чешем езиците,а категорично и ефективно да защитим синовете и съпрузите си ,които рискуват живота си за нас!

18

Анонимен

преди 8 години

Брюксел ни каза да си вардим НАШАТА граница, че това не е тяхна грижа. Мисля, че е време да спрем да плащаме каквито и да е пари за имигранти и да започнем да плащаме за погранична полиция/ граничари да вардят границата. Който не желае да влиза по законно установения ред да се счита за терорист и да бъде застрелван на място. Все пак това е граница и това ясно се вижда- телената ограда не е сложена за украса.

fallback