Снимка: архив, Булфото

Полицаи от Варна ще бъдат наказани дисциплинарно заради съществени пропуски в работата си, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя дори се закани, че ако назначената проверка в ІІІ-то Районно управление, на чиято територия е и Гранд Мол - Варна в морската столица, установи данни за по-груби нарушения, материалите ще бъдат представени на прокуратура и за понасяне на наказателна отговорност.

Проверката на полицията във Варна започна, след като Нова телевизия излъчи репортаж, в който джебчийки си признаха, че "бачкат" с помощта на охраната на Гранд Мол - Варна, а пък срещу определена сума полицаите си затварят очите и дори могат да изтрият записи от охранителните камери, за да няма доказателства.

Още по темата

Проверката е на финала си, съобщи силовият министър по време на парламентарния контрол.

"Установени са съществени пропуски при дейността на ръководството на ІІІ-то районно и на служители, които обслужват територията на мола", добави тя и се закани, че след като нарушенията са сериозни, ще вземе всички законови оперативни дисциплинарни мерки срещу тях.

В същото време вътрешният министър отчете спад на престъпленията във Варна след смяна на шефовете на полицията в града.

"Налице е намаляване на извършените престъпления и увеличаване с 15 на сто на разкриваемостта. Нивото на регистрираните джебчийски кражби намалява, общият им брой сега е два пъти по-малък в сравнение с миналата година", съобщи Бъчварова.
 
Тя информира също, че към момента няма забавяне на плащанията за извънреден труд на полицаите в цялата страна.

В някои структури обаче служителите на реда са изчерпали законовия лимит от 280 часа извънреден труд и това е наложило да се командироват 370 полицаи в столичния квартал "Орландовци" за потушаване на напрежението между българи и роми миналия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase