Райна Петрова. Снимка: Община Пловдив - район "Централен"
fallback

Шефката на фирма доставчик на храни за детските ясли и млечни кухни в Пловдив е подарила ваучери за екскурзия в Тайланд на кметицата на район "Централен" Райна Петрова. Ваучерите са на стойност 10 000 лева и са оползотворени от Петрова и нейната дъщеря, съобщава БТА, позовавайки се на Окръжна прокуратура - Пловдив.

Райна Петрова е арестувана за 24 часа при съвместна операция на Окръжната прокуратура и ДАНС в сряда, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.

Районната кметица е обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние във връзка с договори за доставка на хранителни продукти в детските градини, яслите и млечните кухни на територията на район "Централен". От действията й са могли да настъпят немаловажни вредни последици и да възникне опасност за здравето на децата, уточни прокурор Андреева.

Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той не е сключен от районната кметица Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние. Ваучерите за почивка пък били подарени за благодарност от фирмата доставчик.

Другият договор е за доставка на храни за детските градини и е на стойност 1,354 млн. лева. По него са доставяни скъпи хранителни продукти на многократно завишени цени. Гроздето например е  договорено да се доставя на цена от 7,50 лева за килограм, отчитат от прокуратурата.

Освен това директори на детски градини в Пловдив многократно са пускали сигнали до кметицата на район "Централен", че получават гранясала риба и продукти с изтекъл срок на годност, които може да са опасни за здравето на децата. Сигналите обаче са били оставяни без движение, казаха от прокуратурата.

Петрова е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв. Окръжната прокуратура е внесла в съда искане за отстраняване на обвиняемата от поста районен кмет.

Oще по темата
Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от една до осем години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Четящ внимателно

преди 9 години

3) ДАНС (Държавна Агенция Национална Сигурност) задържа кмет ?!?!?4) 4-ти абзац от статията, изречения 1 и 2:...Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той "НЕ" е сключен от районната кметица Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние.....

81

е най-после

преди 9 години

внучката ми гладуваше в детска градина от район централен и ме караше да се обадим в полицията да арестуват кмета -е браво на детето било е близо до истината,а на прокуратурата браво,но трябва да продължат и да не допускат да бъдат използвани от политиците

80

Анонимен

преди 9 години

ДАНС и Прокуратурата се активизираха много. Точно преди изборите

fallback